Àrees i serveis | BENESTAR SOCIAL

Dona i Igualtat

Descripció

La igualtat de dones i hòmens és un dret fonamental per a totes les persones i constituïx un valor d’importància central per a la democràcia. A fi que es complisca plenament este dret, no és suficient amb què es reconega legalment, sinó que a més s’ha d’exercir efectivament i de manera transversal per mitjà de polítiques públiques d’igualtat.

L’Alcaldia i la Regidoria d’Igualtat, volen posar de manifest el compromís explícit a tota l’organització municipal, en l’establiment i desenvolupament de polítiques que integren la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens, sense discriminar directa o indirectament per raó de sexe, així com en l’impuls i foment de mesures per tal d’aconseguir la igualtat real en la nostra organització, com un principi estratègic de la nostra política corporativa i de Recursos Humans, d’acord amb la definició del citat principi que estableix la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i hòmens.

 

Què fem?

Les principals línies d’actuació de l’àrea d’igualtat són:

  • Prevenció i detecció de les violències masclistes a través d’accions formatives i d’altres.
  • Sensibilització i promoció de la igualtat de dones i homes.
  • Foment de la conciliació personal, familiar i laboral mitjançant la corresponsabilitat.
  • Atenció i assessorament sobre recursos i accions relacionades amb la igualtat i la violència de gènere i masclista.

Comissió Tècnica d’Igualtat

A fi de guanyar en eficiència en tota l’activitat de preparació del pla i garantir que el procés de disseny i elaboració del lI Pla d’Igualtat d’Ajuntament d’Albal siga un document de consens i representatiu de totes parts i de tota la plantilla, es crea la Comissió Tècnica d’Igualtat, la qual en la seua composició intenta adoptar un equilibri social.

 

MABEL LOZANO. Documental + presentació. 28 setembre

El 28 de setembre de 2023 rebrem la visita de Mabel Lozano, escriptora, model, directora de cinema i actriu de cinema i televisió espanyol, per a presentar el seu documental ‘El proxeneta. Paso corto, mala leche’, per motiu del 23 de setembre, Dia Internacional contra l’explotació sexual i el trànsit de dones, xiquetes i xiquets.

L’acte serà a les 18:30 hores, al saló d’actes de la Casa de Cultura. Després de visualitzar el documental, rebrem una xarrada – ‘col·loqui’ a càrrec de l’autora.

Vos esperem!

Projecte RE-CONNECTA. Setembre 2023

El concepte RE-CONNECTA es relaciona amb la dificultat afegida a la conciliació familiar, laboral i personal al panorama actual.
Hui dia, conciliar suposa tot un repte tant per a la família com per a la societat.
És per això que esta proposta perseguix reconéixer i facilitar els titànics sobre esforços nodrint a la població d’activitats específiques i dinàmiques a través de la participació
ciutadana i benestar social, dirigides a xiquetes i xiquets de 3 a 12 anys, i a les seues famílies.

A continuació, pots consultar el programa d’activitats que tindran lloc durant el mes de setembre de 2023:

T’esperem el 4 de setembre a la presentació del projecte.

Les inscripcions es realitzen a través del codi QR o polsant ací.

IMPORTANT: Al formulari d’inscripcions s’haurà d’adjuntar este document, degudament emplenat i firmat: Fitxa autoritzacions RE-CONECTA

Més informació: igualdad@albal.es | 663 966 389 | 961220504 Ext. 217

Projecte finançat a través del Pla Corresponsables i realitzat per Batucado.

Punt Violeta 2023

Per motiu de les festes patronals d’Albal, s’instal·larà un Punt Violeta al Parc La Balaguera des del dia 21 fins al 27 de juliol de 2023. Tot això amb la finalitat de brindar un espai segur de suport, atenció i assessorament, a més de conscienciar a veïns i veïnes sobre la importància del respecte, el consentiment i el desig en les relacions afectiu-sexuals.

Per este motiu, es dinamitzarà el Punt Violeta de 23:00 a 3:30 hores, amb dinàmiques de sensibilització i marxandatge, es realitzarà l’actuació per part de professionals, en casos d’assetjament o agressió sexual, i també hi haurà servei d’acompanyament.

No ho dubtes i apropa’t!

Jornades juny 2023

Per al mes de juny, tenim programades dues jornades molt interessants:

‘Entendre per a acompanyar’ el dimarts, 6 de juny de 2023, de 17.00 a 20.00 hores, a la Casa de Cultura (1ª planta)

La jornada està dirigida a tota la ciutadania, però especialment a familiars i persones pròximes a dones que patixen o han patit violència de gènere. Et pots inscriure a través del codi QR o a través d’este enllaç.

‘Acompanyament afectivosexual’ el dimarts, 20 de juny de 2023, de 18.00 a 20.00 hores, a la Casa de Cultura (1ª planta).

Esta jornada està dirigida a famílies d’adolescents entre 12 i 18 anys. Et pots inscriure a través del codi QR o a través d’este enllaç.

 

Projecte d'educació menstrual 2023

Vos presentem el projecte ‘Rojas són les meues regles’, un conjunt de tallers on es pretén posar en valor el cicle menstrual com un procés divers enfront de la invisibilització i estigmatització generalitzada de la menstruació en la societat actual.

Estan dirigits a persones amb edats entre els 12 i els 55 anys que vulguen submergir-se en un procés a través del qual descobrir com utilitzar l’art i les artesanies pròpies de la comarca.

Es realitzen al Casal Jove d’Albal, de 17.30 a 19.30h i pots inscriure’t a través dels codis QR:

Si eres amant de l’art i la reivindicació dels drets de les dones, no et pots perdre els últims tallers del projecte!

Crearem juntes un gran tapís en el qual visibilitzarem la menstruació com una cosa quotidiana i normalitzada. Usarem únicament colors rojos i combinarem tècniques com el teixit, el brodat, el macramé o el “ganchillo”. A més, ens assegurarem de ser sostenibles reutilitzant materials com la roba, restes de llana, cordells, etc.

A més, emmarcat en este projecte, es realitzen tallers de teatre/ performance, inscriu-te!

Tallers teatralitzats infantils 27 juny 2023

Ací teniu dos tallers teatralitzats per a les més menudes i els més menuts, els quals tindran lloc el dimarts, 27 de juny de 2023, a la Biblioteca Municipal:

D’1 a 5 anys a les 18.00h: VEUS?

De la mà de la pallassa Pupetes, acompanyada pel músic i clown Timonet, implicaran als xiquets i als xiquetes en este joc a través de cançons i històries per a fer-los partícips de la importància de les dones al món de l’art i la cultura.

De 4 a 7 anys a les 19.00h: TIMONET, EL XIQUET PERDUT

Timonet és un pallasso orfe que es troba perdut i va buscant respostes per tot arreu preguntant-li a les xiquetes i als xiquets que significa ser xiquet. No sap jugar al futbol, no és molt fort i li agrada cantar. Un dia, va decidir emprendre esta aventura que li portarà a descobrir noves maneres de ser xiquet sense estereotips que li tanquen el camí.

Recomanacions lectores en igualtat - Dia Internacional del Llibre

A continuació vos mostrem algunes recomanacions lectores en matèria d’igualtat per a totes les edats.

Podreu trobar estos llibres i contes en qualsevol llibreria, i també a la Biblioteca Municipal.

Feliç Dia Internacional del Llibre!

 

Diagnòstic I Pla Municipal d'Igualtat d'Albal

La Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albal està elaborant el I Pla Municipal d’Igualtat entre dones i homes, per tal d’avançar cap a la igualtat real i efectiva entre sexes, i previndre qualsevol violència masclista.

Per este motiu, en el marc del diagnòstic del citat pla i amb l’objectiu de conéixer els valors i les actituds que veïnes i veïns d’Albal tenen en relació amb la igualtat de dones i homes, et convidem a emplenar el següent qüestionari.

L’enquesta és totalment anònima i solament ocuparà 5 minuts del teu temps. Esta estarà disponible des del 5 fins al 18 de setembre de 2022 (s’amplia el termini fins al 25 de setembre), i pots accedir a ella mitjançant el codi QR del cartell o a través d’este enllaç:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyn75i44VbrXEt1FWwvVqK7Gi_8eNWeg_I241C_yfpc7jIBQ/viewform?usp=sf_link

A més, emmarcada en este diagnòstic, s’organitzen dues reunions grupals o “focus group”, una dirigida a persones treballadores referents de les diferents àrees municipals, i l’altra dirigida a les associacions d’Albal.

Esta última tindrà lloc el dimecres, 5 d’octubre de 2022, a les 18:30 hores a la Casa de la Cultura.

Si pertanys a una associació, uneix-te al focus group com a representant, a través del telèfon 663 966 389 o del correu igualdad@albal.es.

Participa i contribueix a la igualtat en Albal!

PROGRAMACIÓ MARÇ 2023

Com que s’apropa el mes de març, i amb ell, el Dia Internacional de les Dones (8 de març), hem preparat esta programació.

Tot això amb la finalitat de promoure la igualtat real i efectiva de dones i homes, a més de visibilitzar les dones en diferents àmbits.

Per a més informació, pots contactar amb Igualtat a través del telèfon/ WhatsApp 663 966 389 i el correu igualdad@albal.es

NOVES DATES PER AL PROGRAMA ‘ROJAS SON MIS REGLAS’

Pots inscriure’t a través del codi QR:

Monòleg 'No solo duelen los golpes'. Pamela Palenciano

L’actriu, comunicadora i activista Pamela Palenciano (@pamelapalenciano), a través de l’humor àcid, la ironia, el drama i interactuant amb el públic, ens connecta amb la seua vivència personal: una relació que es torna violenta i masclista.

El monòleg tindrà lloc el dijous, 17 de novembre de 2022, a les 18:00 hores, a la Casa de Cultura.
Està dirigit al públic en general, i especialment a joves a partir de 13 anys. Les places són limitades.
Les inscripcions es fan a través del QR o d’este enllaç: https://forms.gle/LFWA1gJxi8rYAJz47
 
Programació Novembre 2022. Per l'Eliminació de les Violències cap a les Dones

A continuació, pots consultar la programació de novembre de 2022, en referència a la prevenció i erradicació de les violències masclistes.

Per a inscriure’t pots utilitzar els codis QR, o bé escriu-nos a igualdad@albal.es o al 663 966 389 (envia un WhatsApp o telefona).

 

Programa 'Canviant el focus'. Parlem de masculinitats i sexualitat
Segons l’ONU, més del 90% dels consumidors de prostitució són homes. Concretament a Espanya el 39% ha pagat alguna vegada per sexe.
Et sents representat com a home?
Que és el que et fa a tu home?
Explica-ho en “Canviant el focus” els dies 8,15, 22 i 29 de novembre de 17.30 a 18.30 en el Casal Jove d’Albal.
Reflexionarem sobre la sexualitat, la masculinitat i la socialització de gènere. T’apuntes?

Les inscripcions són a través del correu igualdad@albal.es

III Marxa pobles contra la violència masclista

Este any continua la marxa de pobles contra la violència masclista. En este cas, la tercera edició, la qual tindrà lloc el diumenge, 27 de novembre de 2022.

El punt de partida serà la Plaça del Jardí, i s’informarà més endavant de l’horari i la programació. Però ja pots demanar la teua camiseta, abans del 20 d’octubre, a través del telèfon 663 966 389 o del correu igualdad@albal.es, indicant el teu nom, un telèfon de contacte i la talla.

No et quedes sense ella!

Curs defensa personal feminista 2022
Obrim inscripcions per al curs de defensa personal feminista de 2022, adreçat a xiques i dones d’Albal a partir de 14 anys. Este curs tindrà una duració de 8 hores, repartides en els següents dimecres: 26 d’octubre; 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre; 14 i 21 de desembre.
 
L’objectiu principal del curs és aconseguir que les dones adquirisquen eines bàsiques d’autodefensa física i mental enfront de les violències masclistes. Tot això a través de l’empoderament, creant un espai de xarxa i sororitat.
 
És gratuït i té un aforament limitat a 20 persones.
 
Cal inscriure’s enviant un missatge al 663 966 389 o a igualdad@albal.es.
*IMPORTANT: Les menors d’edat hauran d’enviar una autorització firmada per part de la mare, el pare o la persona tutora.
 
Enquesta de conciliació

Tens filles o fills menors de 16 anys?

Volem conéixer les teues necessitats respecte a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. Per este motiu, hem preparat esta enquesta breu i anònima, per tal d’adequar al màxim les actuacions conciliadores a les necessitats i demandes d’albalenques i albalencs durant l’any 2023. Este projecte pretén afavorir la conciliació prestant serveis o activitats gratuïtes dirigides a xiquetes, xiquets i adolescents de fins 16 anys.

#AlbalConcilia es desenvolupa en el marc del Pla Corresponsables, finançat amb fons de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat.

Esperem la teua resposta abans del 31 de desembre de 2022.

Gràcies per la teua participació!

PROGRAMA ESTIU CONCILIA 2022

 

Campanya 'NOMÉS SÍ ÉS SÍ'

Des de la Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat de l’Horta Sud, amb el suport de la Unitat d’Igualtat d’Albal, llança aquest estiu una campanya contra l’assetjament sexual als espais públics, sota el lema “Només sí és sí” i “per unes festes lliures d’agressions sexistes”.
La iniciativa està especialment enfocada a les festes patronals, on es repartiran cartells, fullets i polseres per a conscienciar sobre aquesta problemàtica, a través del Punt Violeta.
A més, a través del codi QR es podrà accedir a una formació online sobre l’assetjament als espais públics, la qual té com a objectius principals saber identificar l’assetjament sexual i adquirir eines per poder fer-li front. El curs es realitzarà a través de la plataforma Moodle, estarà disponible durant tot l’estiu, i una vegada completat s’obtindrà un certificat.

Campanya DEIXA ('T) FLUIR, contra la LGTBIfòbia

Des de les àrees d’igualtat i joventut, hem elaborat esta campanya, anomenada DEIXA (‘T) FLUIR, per tal de promoure i normalitzar la diversitat afectiva i sexual, i acabar amb els discursos d’odi.

Per això, volem donar a conéixer diversos recursos existents per a rebre informació, atenció i assessorament de manera personalitzada, tant a la població LGTBI+, com a familiars i persones pròximes.

Campanya 'Red&Violeta flags'

Accedix a la campanya completa ací: Campanya Red&Violeta flags

Campanya 'Ni un puter més'
Per motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, el 23 de setembre, s’ha dissenyat la campanya #NiUnPuterMés per a sensibilitzar a la ciutadania, al voltant d’un greu problema social que esclavitza a milions de dones i xiquetes per tot el món, sent el 92% de les víctimes d’explotació sexual.
 
L’Ajuntament d’Albal reafirma el seu compromís cap a la lluita contra la prostitució i la violència exercida contra les dones, a través de la ja coneguda com a ‘ordenança de la dignitat’.
 
La campanya posa l’accent en un dels eixos fonamentals de l’educació afectiu-sexual: el consentiment. Les relacions sexuals sempre han de ser desitjades, i s’ha de posar el focus en el respecte, l’empatia i la comunicació, entre altres.
Esta iniciativa es mobilitzarà el 23 de setembre, especialment entre la població jove. L’I.E.S. Albal serà emplaçament important de la campanya, amb activitats dirigides cap a l’alumnat.
 
Així mateix, l’Ajuntament d’Albal posa a la disposició de la ciutadania diverses vies de contacte de recursos especialitzats, com a punts d’atenció i assistència, amb la finalitat de crear un teixit d’eines que pas a pas ajuden a l’erradicació de la violència de gènere i masclista.
 

 

Guia Municipal contra la violència sexual

Esta guia municipal aborda les violències sexuals, intentant entendre i classificar conceptes, aclarir mites, explorar les seues causes i donar pautes per a la seua prevenció, així com recursos per a la seua intervenció.

 

Servei 016 violències masclistes

El Ministeri d’Igualtat, a través de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, presta el Servei telefònic d’informació, d’assessorament jurídic i d’atenció psicosocial immediata per personal especialitzat a totes les formes de violència contra les dones, a través del número telefònic de marcació abreujada 016; per WhatsApp en el número 600 000 016; a través d’un xat en línia en la pàgina web de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere i per correu electrònic al servei 016 en línia: 016-online@igualdad.gob.es.

Servei d’atenció 016

Protocol contra les violències sexuals

Es tracta d’un protocol d’actuació contra les violències sexuals i altres violències masclistes en espais d’oci
de la Comunitat Valenciana.

Guia per a víctimes adolescents de violències de gènere i familiars

La present publicació és una guia d’atenció a víctimes adolescents de la violència de gènere en la parella i les seues famílies, oferint una intervenció psicològica i socioeducativa.

Guia d'acollida per a dones immigrants i familiars

Esta Guia d’Acolliment ha sigut creada en el marc del programa integral d’acolliment de l’Associació ‘Por Ti Mujer’.

Finestretes Migrants Itinerants és un servei gratuït i integral dirigit a dones immigrants i les seues famílies residents a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, l’objectiu de la qual és ser un recurs de suport i acompanyament per a donar resposta a les necessitats i dubtes sorgits en les persones immigrants en els primers moments de la seua arribada a la societat d’acolliment, des d’un enfocament de gènere, intercultural i interseccional.

Drets de les dones víctimes de violència de gènere

La Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere (BOE núm. 313, de 29 de desembre de 2004), consagra i garantix a les dones que són o han sigut víctimes de violència de gènere una sèrie de drets, amb la finalitat que éstes puguen posar fi a la relació violenta i recuperar el seu projecte de vida.
Estos drets són universals, en el sentit que totes les dones que patisquen o hagen patit algun acte de violència de gènere tenen garantits els mateixos, amb independència del seu origen, religió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Telèfon d'informació i atenció als drets de les dones

L’Institut de les Dones activa el servei telefònic d’informació i atenció sobre els drets de les dones. S’oferirà, per a tot el territori estatal, a través del número de telèfon gratuït 900 19 10 10, i té com a finalitat facilitar informació sobre els drets i recursos disponibles per a les usuàries.

L‘horari d’atenció és de dilluns a divendres laborables de 9.00 a 20.00 hores (a excepció dels dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, que serà fins a les 18.00 hores) i els dissabtes de 9.00 a 14.00 hores. Fora d’aqueix horari, poden deixar-se missatges que seran respostos en un termini de 24 hores, comptades des del primer dia hàbil següent. Les consultes també poden continuar remetent-se per escrit, a través dels formularis habilitats en la pàgina web de l’Institut de les Dones, i seran ateses en un termini de vint dies hàbils, excepte assumptes que estiguen subjectes a terminis immediats, en els quals el termini es reduirà a cinc dies hàbils.

Les matèries que són ateses, tant telefònicament com per escrit, estan relacionades amb:

  • Els drets de les dones i de les possibles víctimes de discriminació per raó de sexe en matèria civil, penal, soci-laboral, de seguretat social, administrativa i, especialment, dels derivats de la Llei orgànica per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, així com sobre el llit per a exercitar-los.
  • Els recursos disponibles relacionats amb aquestes matèries, en particular sobre orientació i promoció per a l’ocupació, assessorament especialitzat sobre drets en matèria de família i conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i sobre organismes d’igualtat.
  • La formulació de queixes per possible discriminació per raó de sexe, així com el procediment per a la seua tramitació. En cas que aquestes queixes es consideren fonamentades, es podran traslladar a les entitats o organisme que es considere afectats o competents.

A través del 900191010 podran, a més, presentar-se queixes per continguts sexistes en la publicitat, internet i els mitjans de comunicació dirigides a l’Observatori de la Imatge de les Dones, gestionat per l’Institut de les Dones.

Les persones amb discapacitat auditiva i/o de la parla seran ateses a través de l’aplicació telemàtica https://www.telesor.es, que els permet rebre la informació a través de dispositius tecnològics, com a mòbils, tauletes o navegador web.

Impresos i enllaços a Seu electrònica

Atenció Municipal d’Informació Ciutadana

REGISTRES I SOL·LICITUDS

Plaça del Jardí, 7. Ajuntament d’Albal – Planta baixa
Tel: 96 126 00 56 · Fax: 96 127 08 61

Cita prèvia
Seu electrònica