Tradicions, cultura i comerç per Sant Blai

Dijous 23 gener 2020 | Festes

Albal posa en valor les tradicions, la cultura i el comerç per Sant Blai

Tot està llest a Albal per a rebre una de les seues festes locals més arrelades, l’homenatge al seu patró Sant Blai. Any rere any, el municipi posa en valor les seues tradicions, la seua cultura, potencia el xicotet comerç i fa poble. L’Ajuntament d’Albal convida a tot el món a disfrutar i conéixer l’ampli programa d’activitats que ha preparat, amb molta estima i amb la col·laboració de bona part dels col·lectius de la localitat.

La festa patronal està a punt de començar a rodar, del 26 de gener al 7 de març, Albal obrirà les portes a la XVIII Fira comercial i antic mercat d’artesania de Sant Blai, amb la participació de més de 70 casetes, entre associacions locals, empreses, estands gastronòmics i artesans. Este esdeveniment–organitzat per l’Ajuntament- suposa un dels grans reclams de la festa albalenca per a milers de persones que cada any visiten la localitat de l’Horta Sud governada per Ramón Marí. A més, és possible, gràcies a la participació de l’Associació de Comerciants (ACIXEA), dels Festers i Festeres Santa Anna 2020, del món faller i de les entitats culturals i esportives que s’involucren per donar vida a estos dies grans, protagonitzant un extens programa cultural i esportiu que s’allarga fins ben entrat març. La fira d’atraccions per als menuts s’amplia, que és un altre dels reclams importants per als xiquets i xiquetes, es muntarà al solar situat enfront de la Policia Local.

La inauguració de la XVIII Fira de Sant Blai tindrà lloc el divendres 31 de gener a les 18.30 hores i será el tret d’eixida oficial a les festes patronals. Per davant, tres jornades per a aprofundir en la història, les tradicions, la cultura, la gastronomia i el comerç d’Albal que quedarà plasmat en les més de 70 parades ubicades a l’avinguda Corts Valencianes, carrers Santa Anna-Sant Blai, plaça del Jardí i Església i en la rodalia del Mercat municipal.

Un RACÓ SOLIDARI a la fira
L’essència solidària continuarà present en la divuitena edició. La novetat serà la creació del “Racó Solidari”, una zona que estarà protagonitzada per associacions locals sense ànim de lucre.

Fent poble amb les associacions culturals, juvenils i esportives
La festa al patró inclou un farcit calendari d’activitats culturals, festives i esportives, estes últimes inauguren el programa, el 26 de gener, amb el Campionat de Pesca a Riola. Esta jornada abriga també la festa de Sant Antoni, amb la Benedicció dels animals, a partir de les 12.00 hores, al carrer Eixample. La competició de Crossfit, la jornada de portes obertes de tir amb arc, l’exhibició de ball del grup de majors, d’infantil i pilates, el XXXI Encontre Comarcal d’Escoles Esportives i la final de petanca competen el Cicle Esportiu de 2020.

De l’àmbit cultural és important destacar la II Dansà Popular en honor a Sant Blai que es desenvolupa el 8 de febrer, a les 19.30 hores, organitzada pel “Grup Danses d’Albal La Murta” així com les propostes teatrals a càrrec de l’Escola Municipal de Teatre i les sessions de cinema a la Casa de Cultura. També es troba al programa una atractiva exposició de ventalls de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor dels anys 2005 al 2019, obra de l’artista local Ana Muñoz que el dia de la inauguració de la mostra (6 de febrer, a la Casa de Cultura), realitza l’entrega oficial dels ventalls de 2020, a les Falleres Majors de València, Consuelo Llobell i Carla García. Els joves tindran el seu raconet amb els campionats de jocs de taula i cluedo i la Festa de Carnestoltes del 6 de març. La festa de Sant Blai també acull el VII Concurs Caní d’Albal, el 16 de febrer, a la Balaguera.

Una festa religiosa per homenatjar el patró
El dia gran serà el 3 de febrer, amb la missa en honor a Sant Blai a l’ermita de Santa Anna. Seguidament es dispararà la mascletà al replà de Santa Anna on durant tota la jornada de la festa local se celebrarà el Porrat tradicional. Els actes religiosos tindran la seua continuïtat el 9 de febrer amb la Romeria a l’ermita i el XII Concurs de paelles.