Ràdio Sol participa en la I Trobada de Comunicació Local

Dilluns 8 novembre 2021 | Municipi

La I Trobada de la Comunicació Local organitzada des de la Direcció General de Relacions Informatives de la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha reunit este cap de setmana en el MuVIM, a més d’un centenar de persones de l’àmbit de la comunicació de proximitat. Les jornades han comptat amb la col·laboració activa de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV) i ha servit per a donar veu a mitjans de comunicació de tota la Comunitat Valenciana, per a emfatitzar el seu paper com a vertebradors del territori, des de l’àmbit local, i on s’ha destacat el seu paper en la difusió de la cultura valenciana, davant la diversitat poblacional. L’oportunitat que brinda l’era digital per a arribar a més públic i per a la interacció ciutadana, sense obviar els riscos de la “infodemia”, com subratllara en la seua ponència, Marta Martín, catedràtica de deontologia publicitària i teoria general de la informació de la Universitat d’Alacant, va ser un altre dels conceptes abordats.
Membres destacats del Consell van secundar amb la seua presència l’acte, entre ells, José María Vidal, President del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana; Toni Such, Director General d’Administració Local i Pere Rostoll, Director General de Relacions Informatives. Com a amfitrió de la jornada, el President de la FVMP i alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, que va voler destacar el paper dels mitjans participants, “sou l’eina fonamental en la comunicació de proximitat pel vostre paper decisiu en la cohesió territorial generant llaços entre la ciutadania i pel vostre caràcter de servei públic a l’hora d’informar”.
L’esdeveniment també va servir per a mostrar les característiques pròpies dels mitjans de comunicació locals de nord a sud del territori, accentuant la seua labor de proximitat i cohesionadora d’una realitat social que requereix el consens de totes les voluntats, a més de generadors d’espais per a la defensa dels drets fonamentals de la ciutadania, una reflexió molt compartida durant el matí. Referent a això, Toni Such va destacar la importància de la col·laboració entre els mitjans de comunicació “per a transmetre informació i que esta arribe a cada punt del territori de la Comunitat Valenciana”. En els mateixos termes es va expressar Julio Monreal, Director General de Relacions Institucionals que va reclamar més jornades com les del dissabte, “per a abordar problemàtiques comunes i ampliar sinergies”, destacant la filosofia del seu mitjà “en l’aposta i compromís amb la informació comarcal”.
El treball en xarxa va ser la fórmula que va defensar José María Vidal, en la seua intervenció, “la ciutadania ha de conéixer el que succeeix en el seu entorn i donar-lo a conéixer a l’exterior”, sentenciant que “la societat necessita la informació local per a sobreviure”.
?? ???? ??????? ?? ???????́ ?’??? ?????????? ??????? ??? ????????? ?????????
En l’última taula de debat, van participar històrics impulsors de les emissores municipals de Galícia (Henrique Sanfiz), Andalusia (Manuel Chaparro) i Catalunya (Francesc Triola), al costat de la Coordinadora de la XEMV i Cap del Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament d’Albal, Pilar Moreno, que va proposar a les autoritats la creació d’una plataforma estatal de ràdios municipals i que va defensar el paper de les 33 emissores adherides a la Xarxa, “amb professionals camaleònics al capdavant i com impulsores de la informació plural, la transparència i la participació ciutadana, que afavoreixen el bon govern”.
Tant José María Vidal com Pere Rostoll, van prendre nota de totes les reivindicacions que van sorgir en les més de quatre hores de debat. El Director General de Relacions Informatives va concretar el seu compromís en l’impuls d’una plataforma estatal de comunicació local que faça costat a les emissores de titularitat pública, “sou útils i essencials, com a promotors de la transparència, la participació i el servei públic que oferiu a la ciutadania”, va destacar. Al mateix temps que va manifestar la seua preocupació amb la irrupció vertiginosa de la comunicació digital i que està afectant la supervivència de mitjans tradicionals. Dels debats va extraure també l’aposta per crear una agència pública de notícies i el suport al sector privat.
Des de la XEMV també es va agrair la col·laboració amb À Punt Media on el col·lectiu emet el magazín diari El Rall, una eina radiofònica que contribueix a l’objectiu de vertebrar el territori i fomentar la llengua “amb èxit”, com també destacara la directora d’Informatius de la cadena autonòmica, Raquel Ejerique. L’espai presentat per Clara Castelló i Helena Montaner s’emet cada dia de 12.05 a 13.30 hores.
Esta jornada s’emmarca en el conveni subscrit entre la FVMP i la Generalitat per a crear un fòrum en el qual compartir experiències i nous reptes en matèria de comunicació, posant especial recalcament en el paper rellevant dels mitjans de comunicació local, com a promotors de la participació de la ciutadania i garants de la democràcia informativa complementant la funció de servei públic dels mitjans generalistes. Entre els ja esmentats, uns altres dels professionals que van ajudar a radiografiar el sector van estar: Zaira González, Cap d’Informatius de Cadena Ser Vega Baixa, Miquel González d’Alacant Plaza. Adolf Beltrán de Diario.es, la Cap d’Informatius de Cope Villena, Carmen Sánchez i Mikel Labastida, Cap de Desenvolupament Digital de les Províncies.