Més de 150 estudiants van visitar la setmana passada, el Bosc Mediterrani, per a conéixer el seu potencial

Dimarts 18 maig 2021 | Educació

Després dels dies més durs de la crisi sanitària i les restriccions derivades de la pandèmia, el Bosc Mediterrani d’Albal ha tornat a obrir les seues portes com a centre de divulgació i conservació mediambiental. Com ja anunciara fa unes setmanes l’Ajuntament que presideix Ramón Marí, este pulmó verd rebrà una injecció pressupostària de 30.000 euros per a modernitzar les seues aules i rehabilitar el seu entorn paisatgístic.

El Bosc Mediterrani té una superfície de 30.000 metres quadrats, però tal com explica el seu alcalde, “no és un parc per a l’oci, sinó que es concep com un espai sostenible que servisca als veïns i veïnes d’Albal i de la comarca, com a centre per al coneixement ecològic i el contacte directe amb la naturalesa”. La joia verda més preuada del municipi de l’Horta Sud, pot visitar-se en horaris reduïts- de dilluns a dimecres entre les 8.30 i les 13.30 hores- “hem volgut protegir el paratge, el potencial mediambiental del qual és infinit, però ampliarem el seu ús i obertura, un projecte que liderarà el regidor de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, José Arias”, matisa el primer edil.

L’IES desenvolupa una pràctica ecològica en el Bosc

En els últims set dies, més de 150 estudiants han visitat el paratge natural, un centenar del col·legi Sant Clement de Sedaví i este passat dijous el van fer altres 50 estudiants de 1ºESO de l’IES albalenc. L’alumnat forà va realitzar la visita acompanyats per les seues professores de Biologia Paqui Hervás, Julia Rodrigo i Carmen Berbegall. Sota el nom “Itinerari didàctic, Bosc Mediterrani”, els joves van desenvolupar una pràctica on van identificar les plantes i animals que cohabiten i van conéixer el projecte “Albal Circular”, que s’enclava en este espai. La iniciativa, impulsada per l’associació “Del camp a la taula”, en col·laboració amb el consistori, converteix els residus orgànics en compostos per a alimentar zones verdes municipals. In situ, el president del col·lectiu i assessor mediambiental de l’institut, David Chiralt, els va explicar en què consistia i va fer balanç.

Des de la seua posada en marxa el passat octubre, més de 45 famílies de la localitat, és a dir 150 persones al costat del col·legi Sant Blai, reciclen la matèria orgànica que extrauen de les cuines i, posteriorment, les depositen en els contenidors marrons. Els residus es traslladen fins al Bosc Mediterrani i, una vegada compostats, es converteixen en aliment per a este espai. En estos set mesos s’han recollit més de 3 tones de matèria orgànica, “el combustible necessari per a este gran espai verd”, afirma orgullós Chiralt.

Després de la visita al Bosc els alumnes, Escarlet Doblado i Álvaro Martínez han posat en valor este espai, “on a més de posar en pràctica el que aprenem a l’aula, podem respirar aire pur”.