INDÚSTRIES ALEGRE: més de 60 anys d’èxit i innovació ara consolidada en el sector de l’automòbil

Dimecres 9 novembre 2022 | Municipi

La companyia més important amb seu a Albal, Indústries Alegre, ha valorat este matí la decisió de la construcció de la Gigafactoría de Volkswagen a Sagunt. Esta indústria és un referent en el sector de l’automòbil en la Comunitat Valenciana i a nivell internacional. El pròxim exercici, complirà 52 anys del seu assentament en la localitat (1971), a causa de la seua especialització en el sector de l’automòbil, veu una oportunitat de negoci per a la seua empresa “veurem què podem aportar a esta cadena de valor”, ha dit Mónica Alegre. Per part seua, el gerent Enrique Coreaga, ha relatat l’estratègia comercial de la gran companyia que ja manté contactes amb el gegant Volkswagen. “Nosaltres ens presentem a dos Pertes valencians, un va ser al de Ford -el nostre principal client, però l’empresa d’Almussafes va renunciar. Som líders, subministrem a més de 100 empreses, en 20 països. Treballem des de fa temps en els processos d’adaptació per a la fabricació de bateries que ja està en marxa, al costat de la reactivació de les estratègies comercials, iniciades fa tres anys. De fet, ja estem fabricant una peça d’aplicació per a bateries d’una marca americana. A més, estem oferint peces per als nous vehicles de Seat i Volkswagen. En la companyia de Polònia realitzarem peces per al sòl del vehicle, a partir del primer semestre de 2023. Albal farà per a Seat, recoberts d’interior i exterior”.

L’alcalde Ramón Marí, també s’ha sumat a les felicitacions de dirigents polítics que, des que es coneguera la notícia, valoren de manera positiva la decisió d’acceptació del Perte, que fomentarà l’ocupació i contribueix a la mobilitat sostenible, “al seu torn pot afavorir l’economia de les empreses de la Comunitat Valenciana i les d’Albal, com a Indústries Alegre”.

La pandèmia va truncar els plans de celebrar les noces d’or d’Indústries Alegre. El projecte es va alçar a València com a Tallers Almar (1953), de la mà del seu fundador, l’home del somriure perenne, Vicente Alegre Tomás. Ha tingut continuïtat de la mà dels seus quatre fills, que ho sustenten al capdavant de diferents departaments. La presència del patriarca destaca en el hall d’entrada a la seu principal, presidit per un retrat hiper realista del creador de l’imperi Alegre. Va morir als 75 anys a causa d’una greu pneumònia que va importar d’un viatge internacional on continuava obrint mercats, malgrat estar ja jubilat. Va ser incapaç de desvincular-se de l’empresa i de continuar creant marca, només la mort va posar fi a la seua passió i les seues ganes de viure i continuar sumant. L’alcalde, qui el va conéixer en vida, visitava les instal·lacions fa uns dies.

Va ser rebut per la seua filla Mónica Alegre, un clon del carisma i el somriure del pare. Fer balanç de l’evolució de la major empresa assentada en la localitat i posar en comú qüestions locals en pro del desenvolupament d’Indústries Alegre, van ser l’objecte de la visita institucional. L’obertura de l’estació de tren, prevista per a l’any vinent, serà un revulsiu per a la mobilitat del personal de la indústria. També van conéixer l’ordenança municipal [pionera], que multa als puters i amb la qual Albal treballa per a dissuadir la prostitució en la zona industrial on està el negoci. La col·locació de càmeres en el polígon que permeten la vigilància dels abocaments incontrolats i l’anunci de millores en la neteja i el paviment, van ser uns altres del tema que es van tractar. Ramón Marí va conéixer de primera mà el balanç de resultats de l’exercici 2021, un any difícil marcat per la crisi sanitària i el conflicte entre Rússia i Ucraïna. L’empresa que va nàixer dedicada a la matriceria i motles per a plàstics; triomfa actualment en el sector de l’automoció, tenint com a principal client a Ford, de qui és proveïdora des de la seua arribada a Almussafes, en 1976. Van tindre la sort de tindre un projecte molt important amb els models del Festa del 2000, per als quals van fabricar peces homologades. “Una estratègia que va ser clau”, va assenyalar Mónica Alegre. I han anat més enllà, gràcies a la seua capacitat de disseny i enginyeria en la indústria plàstica, per la seua aposta per l’I+D+i, pel seu compromís amb la sostenibilitat i social, havent creat un mecenatge que reverteix en la societat. La internacionalització i presència global també ha fet marca expansiva, a la base d’Albal se sumen empreses a Polònia, Romania, els EUA, Mèxic i per a 2024 aspiren arribar al Marroc. Segons el balanç, la crisi derivada de la pandèmia i després la guerra, han provocat una reducció de la rendibilitat de la companyia, però els comptes de l’exercici 2021, “van complir el 70% dels objectius marcats, de la mà d’una gran eina, el nostre personal”. Actualment, en la planta local ocupen 358 persones, sent 128 dones, del total de treballadors, un 5% són d’Albal.

Un històric del València CF

A títol pòstum, l’Ajuntament d’Albal va nomenar Fill Adoptiu de la localitat a Vicente Alegre, en 2013. En vida, el seu poble natal (Cortes de Arenoso) havia fet el propi i a més li van posar un carrer al seu nom, homenatjant la seua emprenedoria i per haver sigut un dels fundadors de la coneguda potabilitzadora de l’Alt Millars. També va destacar pel seu paper determinant en el club dels seus amors, el València CF, va ser vicepresident a la fi dels 80 quan l’entitat passava per un dels seus pitjors moments, amb deutes desorbitats i el descens a la Segona Divisió. Tornaria en 1992 al Consell d’Administració de la Societat Anònima Esportiva que es va crear per a la refundació, el passat 15 d’octubre es van complir 30 anys d’aquell dia. Va ser figura clau, per exemple, per al fitxatge de Pedja Mijatovich, es va deixar molts diners a salvar al club i va viure com ara, molts mals moments, encara que no va ser, com ara, per no defensar l’essència de l’equip i de l’entitat, del costat dels aficionat.