El munipi, pioner en les polítiques d’Igualtat

Divendres 3 març 2023 | Municipi, Social

En commemoració al Dia de la Dona (8M), l’Ajuntament d’Albal ha presentat una completa i transversal programació que fomentarà, durant un mes, la igualtat entre la població, amb la col·laboració de la Mancomunitat de l’Horta Sud, també d’associacions i entitats locals com el Col·lectiu per la Sororitat, que protagonitza bona part del programa.

Les activitats es donaren a conéixer a través de l’emissora municipal, Ràdio Sol Albal 93.7 FM, en un programa especial que va comptar amb la participació de la regidora d’Igualtat, Melani Jiménez, i de la tècnica de l’àrea Laura Hervás, així com també de Teresa Moyano i Mar Sanchis en representació del Col·lectiu per la Sororitat. Juntes van abordar les darerres polítiques que, en matèria d’Igualtat, du a terme l’administració local, que inclouen l’aprovació de l’ordenança pionera d’Albal que,per primera vegada multa als puters, una decisió que ha estat reconeguda fins i tot a nivel europeu i premiada recentment amb el guardó Celia Amoròs de la Diputació de València. En declaracions de l’alcalde Ramón Marí, “el Dia de la dona en Albal serveix per traure pit de les nostres polítiques d’Igualtat, que han estat exemplaritzants i premiades, per castigar als puters, sent pioners a nivell autonòmic. Protegir a les dones i joves prostituïdes dels puters i proxenetes és una màxima, volem un poble lliure de tracta i sense violències”.

També la posada en marxa de l’I Pla d’Igualtat Municipal, que s’ha fet a través d’un procés participatiu que ha volgut conéixer la realitat de la localitat a través de les propostes recollides per la ciutadania i amb la implicació d’associacions i col·lectius actius de la població. Així mateix, durant l’espai es van conéixer tots els detalls de les activitats que s’iniciaran este divendres 3 de març, amb la presentació del llibre ‘Historia de una mujer cualquiera: Susana’ a la Biblioteca Municipal. La seua autora, Beatriz Castaño, és la cap de la UFAM, la Unitat de Família i Atenció a la Dona, que opera en les localitats de Xirivella, Alaquás i Aldaia.

Les activitats continuaran el mateix cap de setmana (5 de març) amb el Taller de Xapes organitzat pel Col·lectiu per la Sororitat. D’11 a 14 hores es trobaran enfront de la porta de l’ajuntament, per a donar a conéixer l’entitat i oferir alhora una proposta dinàmica. I no serà l’únic acte encapçalat per l’entitat feminista local, que actuarà durant la lectura del manifest del 8M —el 8 de març, a les 12 hores en la porta de l’Ajuntament—, però que també s’endinsa en les festes josefinas amb una campanya contra el masclisme dirigida a les comissions falleres locals. Així mateix, per segon any consecutiu, entregaran el premi a la Falla Més Igualitària.

El foment per la igualtat a través de l’educació continua sent un dels eixos vertebradors de la programació dedicada al Dia de la Dona. L’alumnat de 3r de Primària participarà en una gimcana a l’aire lliure que es realitzarà al parc La Balaguera baix el lema “Passos cap a la igualtat” (6 de març) i els més menuts —de 3 a 5 anys—, tindran l’oportunitat d’assistir al contacontes ‘Joana vol ser cavallera’, que farà una ruta pels diferents centres educatius per a la localitat. També l’Escola Municipal d’Adults (EPA Albal) ha tornat a convocar el certámen de microrelats que hauran de girar al voltant del concepte d’igualtat, els guanyadors es donaran a conéixer el mateix 8 de març.

La programació ha prioritzat als joves. Com a gran novetat en esta nova edició i per a fomentar el bon ús de les xarxes socials, l’Ajuntament d’Albal organitza el concurs ‘Tiktokeja per la igualtat’, que es desenvoluparà del 3 al 13 de març. La iniciativa cerca la creació, per part dels joves majors de 12 anys, de contingut que no reproduïsca conductes sexistes, violentes i que fomenten la igualtat a través de #AlbalÉsIgualtat. El Casal Jove acollirà dues activitats més com l’Escape Room ‘L’arxiu de les oblidades’ (23 de març) i també el programa ‘Rojas son mis reglas’, impulsat per la Mancomunitat de l’Horta Sud, per a trencar amb els tabús que existeixen al voltant del cicle menstrual i que tindrà lloc els dies 20 i 27 de març, més una sessió final el 24 d’abril.

L’associació poètica ‘Paraules al Vent’ és ja un habitual en la commemoració de la dona, amb el recital en femení que realitzarà el dijous 9 de març, a les 19 hores a l’Escola Municipal d’Adults, una participació a la qual sumen enguany la seua intervenció durant la lectura del manifest del 8M. Una altra de les associacions que també farà aparició és Enfila l’Agulla amb el taller de clauers d’igualtat a la Casa de Cultura (7 de març).

L’atleta Rosa Esquerdo, l’artista i influencer per la promoció de la llengua i els costums valencians, Ana Muñoz i la comunicadora Clara Laguarda posaran el punt personal a la Setmana de la Igualtat. El 10 de març, la Casa de Cultura servirà d’escenari per a conéixer la trajectòria i experiències personals d’estes albalenses (in)visibles. Després de la xarrada protagonitzada per estes tres il·lustres de la localitat, el saló Viher acollirà el sopar commemoratiu pel #8M, que reunirá una gran quantitat del dones, en el seu dia, finalitzant així la Setmana de la Igualtat però donant pas a moltes més activitats que, fins a finalitzar el mes de març, fomentaran la igualtat en Albal.