Albal destina 412.000 € a la crisi del coronavirus

Divendres 15 maig 2020 | Ajuntament

Tots els grups polítics de la corporació local, davant la situació d’extrema excepcionalitat i, de manera unànime, han rubricat un acord que recull la implantació de nombroses mesures amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la COVID-19 que han transcendit de l’àmbit sanitari, a l’econòmic i social. Les ajudes d’emergència que el municipi governat per Ramón Marí destinarà a aquesta causa, ascendeixen a 411.795 euros. “Davant una situació així, més enllà de les nostres diferències polítiques, hem de promoure l’acord i estar units en la presa de decisions per a ajudar en la difícil situació per la qual passa la ciutadania i vetlar per la seua salut”, recull el document signat per totes les formacions amb representació a l’Ajuntament.

Mesures de caràcter tributari

El primer punt del pla econòmic enumera una bateria de mesures de caràcter tributari, una de les més destacades és l’exempció de la taxa de les terrasses, bars i restaurants no hauran de pagar este tribut fins al 2021. S’aprova l’ampliació del període de pagaments, en voluntària, dels guals i de l’IBI i no s’han cobrat els rebuts de l’Escola Matinera, Escola Municipal de Teatre, ni el de pilates.

Suport al xicotet comerç i autònoms

L’acord recull una partida de 150.000 euros destinades a ajudes directes, per a autònoms i pimes amb seu a Albal, que oscil·laran entre els 1.000 i 500 euros. A això cal sumar una partida de 20.000 euros per a fomentar el comerç local. Esta àrea estudia la possibilitat de posar en marxa una APP, de serveis a domicili. Des que es declarara l’Estat d’Alarma, la localitat ha oferit al comerç de proximitat i la petita empresa, totes les eines de comunicació existents, per a donar-los visibilitat en temps de confinament i d’aquesta manera han pogut difondre vídeos promocionals dels seus negocis, sense cost. Es va impulsar el portal “Tornem si tu tornes” per a publicitar als establiments, via online, i es va suprimir la taxa d’ocupació del mercat ambulant que va reprendre la seua activitat dilluns passat 4. Per a l’assessorament tècnic han comptat amb l’AEDL i la Mancomunitat de l’Horta Sud.

Mesures socials

La pandèmia ha augmentat el volum de treball en el Departament de Serveis Socials, des d’ací s’han impulsat ajudes extraordinàries, destinades a famílies que han acreditat la seua situació vulnerable, sufragant-los les despeses d’alimentació i el lloguer de l’habitatge. Cal sumar l’increment en 100.000 euros del programa “Albal Incluye”, a través del qual es fomentarà l’ocupació. El municipi va posar en marxa un telèfon d’assistència personal que ha possibilitat la compra d’aliments i medicines a persones majors i discapacitades que viuen soles, una línia que també ha servit d’acompanyament psicològic.

Protecció i de seguretat de la salut

Garantir la salut de la ciutadania ha sigut una altra de les màximes de les autoritats locals. Albal ha repartit 18.500 màscares entre la població adulta i infantil, a més ha implantat mesures per a combatre la pandèmia, dotant d’EPIS als comerços i al personal dels serveis essencials, instal·lant mampares de protecció en els edificis públics, incrementant el servei de neteja i desinfecció en els centres municipals i carrers, i ha dut a terme accions sanitàries i de prevenció per a poder posar en marxa, amb total garantia, el mercat sedentari dels dilluns.

Finalment i, de manera excepcional, els grups polítics donaran l’aportació destinada a les formacions, durant un trimestre, per a desenvolupar algunes de les mesures que s’aplicaran per la crisi del coronavirus.