Albal desemmascara la violència de gènere i la combat amb formació i sensibilització

Divendres 20 novembre 2020 | Municipi, Social

El Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona se celebra enguany en un context marcat per la crisi sanitària de la COVID-19. Per este motiu, Albal ha decidit suspendre els actes centrals presencials, “per prudència i per a evitar així el perill de contagi”, segons ha explicat la regidora d’Igualtat, Melani Jiménez. No obstant això, el 25N no quedarà en silenci, ni tampoc la seua raó d’existir, “per a desemmascarar el maltractament i als maltractadors”, afig l’edil.

Així, durant diversos dies el municipi ha organitzat activitats que pretenen fer reflexionar sobre la violència de gènere, on es donarà visibilitat a la lluita, es tractarà d’oferir claus a les dones per al seu apoderament i se’ls donarà suport per a alçar la veu i denunciar, si són víctimes d’esta xacra social.

Albal ha dissenyat un 25N dirigit a totes les edats

Per al públic adult proposa un taller en línia, que podrà visualitzar-se des de les xarxes socials municipals el mateix 25 novembre, a les 12.00 hores. Impartit per la tècnica d’Igualtat, Vicky Royo i el pedagog Ángel Poveda, oferirà claus d’apoderament femení, es descriurà el cicle de violència de gènere d’una víctima i es reflexionarà sobre les causes de la por de denunciar. En esta mateixa jornada, la música de Rozalén i la seua cançó ‘La puerta violeta’ serà la banda sonora del 25N, en els centres educatius de la localitat. A l’entrada i eixida als col·legis sonarà el tema musical que fa referència a una xiqueta prudent, que es mira enfront de l’espill però que no vol parlar. Té un monstre gris en la cuina que la crida, l’agafa del coll i ho trenca tot. La xiqueta acaba amb el seu silenci i el seu horror, escapa dibuixant una porta violeta en la paret.

Les relacions tòxiques, a debat, en 60 tallers juvenils

L’alumnat de l’institut de secundària assisteixen des d’octubre, a un total de 60 tallers organitzats per l’àrea d’igualtat per a ajudar els joves a detectar una relació tòxica o si s’és víctima de violència masclista. A més, els grups de 3r de l’ESO participaran en la creació de la silueta d’una mà on es plasmaran reflexions de l’alumnat amb l’eslògan “Violència contra els dones. Està a les teues mans frenar-la”. Per part seua, l’Escola Municipal d’Adults també ha organitzat jornades de reflexió amb l’alumnat que cursa per a obtindre el graduat de secundària.

Un contacontes per a la conscienciació infantil

Rebombori Cultural estrenarà a Albal el contacontes “El cofre de la igualtat”. Esta activitat serà telemàtica i s’oferirà als més xicotets de la casa, a través dels canals de comunicació municipals el 24 de novembre, a les 18.00 hores. Ve a trencar els clixés dels contes tradicionals amb metàfores sobre els estereotips tradicionals i rols de gènere. Un cofre ple de contes amb princeses que s’enfronten a dracs en lloc de quedar-se tancades a la torre; o que trien elles mateixes el que volen fer amb les seues vides.

La regidora d’Igualtat conclou que la denúncia no és un camí fàcil però remarca que les víctimes “no estan soles”. Albal disposa d’un equip disciplinar que protegix a les dones que han patit o pateixen violència de gènere, integrat pel Departament d’Igualtat i de Servei Socials que presten ajuda social i psicològica, la Policia Local i la Guàrdia Civil. A més, el municipi forma part de la Xarxa de Municipis protegits contra la violència de gènere.