Albal comptarà amb la Fundació del Pare Carlos Ferris per al Museu que albergarà la seua casa natalícia

Divendres 30 octubre 2020 | Cultura

Fa mesos que Albal plasma sobre paper el llegat que, fins ara, amagava la casa natalícia del Pare Carlos Ferris. L’Ajuntament vol convertir este històric immoble en una Casa Museu que reta homenatge al fundador de l’Hospital de leprosos de Fontilles. El desembre passat, la corporació local que presideix Ramón Marí aprovà la seua adquisició, per unanimitat, sent el seu import de 273.000 euros. Des de llavors, la Regidoria de Cultura que dirigeix l’edil David Ramón, al costat d’un equip multidisciplinari, treballen en la conservació, en la definició del seu futur ús i en la catalogació d’este antic estatge de llauradors que suma dos segles d’antiguitat.

El futur projecte museístic albergarà, entre altres continguts: els records, vestigis, mobles i el fons bibliogràfic que arxivava en les seues parets l’il·lustre religiós. Este projecte de catalogació es troba en la primera fase, s’allargarà fins a finals d’enguany i està en mans de la historiadora local, Leticia Lapuente. Fa uns dies, la casa ha obert les portes a les presidentes de la Fundació Fontilles i de la seua homòloga en l’Associació “Amics de Fontilles”, Alicia Puchalt i Rosa Romaguera, respectivament. El govern local les convidà a conéixer l’immoble després d’haver concedit el Premi Poble d’Albal 2020 al col·lectiu local que ha continuat valorant el nom del jesuïta i fent extensiva la seua obra, recollint la solidaritat per a ajudar als necessitats. La visita estigué presidida per l’alcalde Ramón Marí i el regidor de Cultura que, oficialment, han oferit a les dues entitats un espai en el futur Museu dedicat al personatge il·lustre d’Albal. Després del recorregut per l’edifici, es traslladaren a l’Ajuntament per a mantindre una reunió de treball amb l’arquitecta municipal, Manuela Molina, ja que el projecte també inclou una intervenció arquitectònica específica, a la casa natalícia, per a conservar el seu patrimoni.

Tant per a Puchalt com Romaguera va ser un moment molt emocionant, poder conéixer la casa on naisqué “un heroi que erradicà la lepra a Espanya i ho aconseguí a base d’accions, i del seu bon cor”, van dir. La Presidenta de la Fundació explicà que el Pare Carlos Ferris, “era tot per als més necessitats, per als quals en una època molt difícil, no tenien veu ni respecte”. Quasi 120 anys després de la seua obra, “és una alegria que seguisca present el seu esperit solidari”, conclogué.

Per a Rosa Romaguera, que el consistori els oferisca un espai en el Museu “és un reconeixement més a molts anys de treball i de solidaritat, de tantes i tantes persones, que hem volgut continuar contribuint en l’obra del Pare Carlos Ferris, algunes d’elles ja no estan però es visibilitzaran gràcies a tot el material fotogràfic de les obres realitzades i que hem conservat”.

L’edil de Cultura ha explicat que l’aportació dels dos col·lectius a la Casa Museu “serà molt enriquidora perquè disposen de molt de material que convertirà l’espai en un lloc de culte i amb un alt interés per als seus visitants”.
Els treballs d’inventariat continuen, tots els objectes que es conserven a l’interior de la casa que estan, “en perfecte estat”, segons paraules de la historiadora. El llit del mateix Pare Ferris és un dels molts elements que romanen intactes en l’habitatge i que constitueixen una joia històrica en mans del poble i que permetran fer una mirada retrospectiva a l’Albal dels anys en què visqué el Pare Carlos Ferris.

Segons Lapuente, s’ha descobert una prolífica col·lecció d’imatges, cintes de Súper8, càmeres fotogràfiques, ràdios i televisions antigues, que donaran per a exposar una sala dedicada en exclusiva a estos elements”. També s’ha trobat l’escriptura de la casa que adquirí el pare del mateix Carlos Ferris, més endavant es podrà saber el preu i l’any quan els documents puguen ser desxifrats.

L’habitatge on naisqué el fundador de l’Hospital de Leprosos de Fontilles, un 8 de desembre de 1856, té un alt valor històric, com així es declara en el Pla General i motiu pel qual està inclosa en el catàleg de béns i espais protegits de l’Ajuntament. La casa es troba al carrer Sant Anna, número 30 i està edificada sobre una superfície de 601m². Fins fa uns tres anys estigué habitada i perfectament conservada per Marita Inés Muñoz, una altra institució a Albal per estar emparentada amb el Pare Carlos Ferris, pel seu caràcter solidari i col·laboració amb l’hospital de leprosos i que, a la seua mort, donà en herència l’immoble al seu nebot Joan V. Muñoz.

La casa s’estructura en tres cossos principals. La part davantera té dues altures, que és on es desenvolupa l’habitatge quedant estructurat en tres cossos: accés central des de la via pública, a la banda dreta la biblioteca, i a la banda esquerra una habitació. Es completa este cos amb un saló-menjador, cuina, rebost, habitacions i condícia, sent la planta alta diàfana. En la part central hi ha un pati i, en la posterior, un antic corral diàfan, en dues altures, que segons ha apuntat l’arquitecta municipal, Manuela Molina, requeriria una reforma integral per a la seua posada en ús.

Qui va ser el Pare Carlos Ferris?

El Pare Carlos Ferris naisqué a Albal el 8 de desembre de 1856. Al cap de 13 anys va ingressar en el Seminari Diocesà de València on es va doctorar en Teologia i en ser ordenat sacerdot demanà a l’arquebisbe que li concedira exercir el seu ministeri en una parròquia rural, encara que se li va confiar la parròquia de Sant Esteban de València. La Diputació li encomanà la direcció de la Casa de la Misericòrdia, amb més de 700 asilats, exercint el càrrec de capellà-rector fins a ingressar en la Companyia de Jesús a Gandia. En 1887 fundà un col·legi de sordmuts i un pensionat universitari per als estudiants dels pobles.