Un pastisser d’Albal triomfa amb una innovadora ensaïmada de sabors, “Les Maretes”

Divendres 19 febrer 2021 | Cultura

Naixen al carrer Borriana, número 17, en la Pastisseria David Esteve (1975) de València, sis joies dolces, d’autèntica brioixeria artesana, “Les Maretes”. Sis ensaïmades fetes de la mà del jove albalenc, David Esteve, que fan tribut a les mares, per a rememorar els sabors de la nostra infància, evocant les cançons que ens cantaven quan érem xiquets. Este irresistible producte posa en valor la nostra terra i el nostre passat. Relata el seu creador, que quan Jaume I va conquistar València, “el primer que va fer va ser oferir una ensaïmada a un jueu”.

Les Maretes estan fent història. Es compleix un mes des que van començar a comercialitzar-se i el seu èxit ha sigut imparable. El pastisser assegura sentir-se “desbordat i aclaparat”, però agraeix el suport dels seus clients, així com d’algunes cares conegudes com la de l’exministre i comunicador-ara en ÀPunt-, Màxim Huerta, que li han ajudat a visibilitzar la que defineix com, “l’ensaïmada de l’amor, de la nostàlgia, de la maternitat, del sentiment, l’ensaïmada que també fa l’ullet al nom de la meua filla Mar”, ens compta.

David no camina  a soles, en este innovador negoci hi ha un component sentimental molt gran, està implicada la seua dona, Miriam Piqueras i, per descomptat, compta amb el suport i orgull de la seua família, una saga de forners i pastissers que van començar la seua marxa l’any 1975. Este 13 de febrer, David Esteve Pastissería celebrava el seu sisé aniversari. Hui dia és un referent del sector, l’objectiu del qual és continuar endolcint la vida al món, “ara més que mai, ja que la societat està necessitada de la dolçor d’un bes o d’una abraçada”, descriu Esteve.

Amb 35 anys, el seu propietari suma fins a quatre guardons del Gremi dels Mestres Sucrers. A més de la seua formació professional, en la seua currículum personal apareixen valors com l’emprenedoria, el risc, la reinvenció, la modernització i la lluita que anat multiplicant en temps de la COVID-19. Com a tants altres comerços li ha afectat la crisi. “Després de l’aturada de les vacances d’estiu, vaig posar la maquinària en marxa i vaig arribar a la conclusió que el futur del meu negoci passava per per a crear un producte estable”. Ni va imaginar l’èxit. Després d’un mes en el mercat, Les Maretes li han amoïnat i puntualment, fins al mòbil de les mans, “la meua dona me’l retira perquè deixa de sonar, ni jo de desconnectar”. El mestre pastisser és incansable. Ja anuncia un següent projecte, que continuarà incloent tocs valencians i amb sabors de cassalla, carabassa i taronja, entre altres sorpreses, en les quals també inclou algun toc d’Albal, així ho va transmetre ahir a l’alcalde, Ramón Marí, qui el va rebre a l’Ajuntament per a felicitar-lo per l’èxit. Emocionat, el primer edil va recordar l’amistat que li uneix al seu pare, amb el qual va anar al col·legi de xicotet i del qual li ve la tradició pastissera a David, molt arrelada a Albal, amb negocis capdavanters com el Forn Pastisseria José Garrido DonPA Artesans i la Pastisseria Galán. “És una alegria comprovar que David ha pres el testimoni del negoci familiar, que es reinventa en plena crisi i que dona continuïtat a la tradició de la indústria pastissera en el nostre municipi”. El President del consistori va augurar que, amb els sentiments implícits en les reeixides ensaïmades, “farà mercat i podrà continuar tenint futur”.