L’IES d’Albal i el seu alumne Miguel Camacho –amb una malaltia rara-, construeixen ponts amb Portugal, per la inclusió

Dimarts 28 febrer 2023 | Ajuntament, Educació, Municipi, Social

Al juliol de 2021 l’albalenc Miguel Camacho, ja expressava el seu desig d’eliminar les barreres que, a causa de la seua malaltia neuromuscular congènita, l’obliguen a romandre en una cadira adaptada amb respiració assistida. Amb la seua crida, a través de les seues xarxes socials i les de l’Ajuntament d’Albal, Miguel volia que poguera servir com un exemple de superació des de la positivitat i el sentit de l’humor, fidels característiques al jove de 16 anys que estudia en l’Institut de la localitat.

Gràcies a la tecnologia i al també suport incondicional dels seus pares, Gador i Miguel—, l’adolescent compta amb els recursos necessaris que l’ajuden a comunicar-se i transmetre el seu missatge, com hui ha demostrat en una xarrada dirigida als seus companys del centre de secundària d’Albal. Amb la col·laboració del centre i acompanyat sempre del seu estimable equip —una educadora social i un assistent sanitari—, Miguel ha pogut resoldre els dubtes de l’alumnat, alhora que exposava les eines que li permeten mantindre una conversa, jugar als escacs i els videojocs —dos de les seues aficions—, o fins i tot estudiar.

Enfront de xiques i xics que li igualen en edat d’Albal i de Portugal, el jove ha mostrat una realitat poc comuna que ha aconseguit coexistir en l’institut de secundària de la població, fent-li partícip —en la mesura que siga possible— de la vida activa del centre. El centre s’ha sumat al projecte europeu ‘Erasmus+’, sota l’acreditació KA121. El programa, que fomenta la mobilitat de l’alumnat entre comunitats educatives i es troba finançat per la Unió Europea, ha marcat com el seu següent destí la vila portuguesa de Cascais. Uns 16 estudiants de Portugal es troben a Albal on ha arrancat l’experiència i l’intercanvi. Després de la xarrada de Miguel han visitat l’Ajuntament on els ha rebut l’alcalde Ramón Marí.

Del 17 al 21 d’abril, 16 companys i Miguel es desplaçaran al centre escolar portugués Ibn Mucana al costat de la seua família i el seu acompanyant sanitari que li assistiran durant aquesta nova aventura, acompanyats de personal docent, per a compartir aquesta experiència que li permetrà bastir ponts cap a la inclusió, també fora de les nostres fronteres.

Tots amb Miguel Camacho
L’Ajuntament d’Albal es troba adaptant una aula esportiva del centre municipal La Balaguera perquè Miguel Camacho puga practicar escacs, al costat del club de recent creació. El jove va fer la crida a través del Facebook del consistori, ja que la ubicació inicial del club no era accessible. En conéixer la petició, l’alcalde Ramón Marí ha indicat que es trasllade el club a un espai accessible i satisfer així el desig del jove.