Fermin Pardo, Premi Poble d’Albal 2022

Dilluns 10 octubre 2022 | Cultura

Albal ha viscut altra nit d’emocions amb el lliurament del setè Premi Poble d’Albal 2022, que en esta ocasió l’Ajuntament ha atorgat al músic, mestre i folklorista Fermin Pardo. L’esdeveniment s’emmarca en la celebració del 9 d’Octubre promoguda pel consistori des de 2015, i que ve a subratllar el paper de persones i institucions que contribueixen amb la seva llavor al bon nom de la localitat.

La distinció institucional va ser aprovada, per unanimitat del plenari, sent elevada a proposta del Govern Local. L’edició de 2022 ha premiat el legat i la contribució de Fermin Pardo a la cultura valenciana i més concretament a la local. I ara ve la vinculació i els seus gestos amb el nostre poble. Segons ha documentat recentment el Grup de Danses d’Albal La Murta en un estudi, Fermin va recuperar «Les valencianes d’Albal» o «Bolero d’Albal», allà pels anys setanta i que estan documentades a la meitat del segle XX. També va ser mestre en el col·legi públic Juan Esteve, on ensenyava a ballar les danses als seus alumnes entre el 1977 i el 1984, un fet que va contribuir a la recuperació de la festa del Corpus de la ciutat de València. “Ha estat una revolució per al poble, ha significat un abans i un després per a la cultura del nostre poble”, va dir el primer edil en el seu discurs.
Fermin Pardo té un currículum molt estès, es tracta d’un home que estima com ningú el folklore autonòmic i que ha contagiat amb gràcia als que han tingut oportunitat de tindre-ho a prop. És un dels màxims especialistes en música tradicional valenciana, nascut a la pedania requenenca d’Hortunas, ha fet una àmplia tasca de recuperació dels elements culturals valencians, que van més enllà de la música i que assegura continuar recuperant als seus 77 anys.

La seva trajectòria professional ha estat també marcada en la dècada dels anys 70 i 80 per la fundació del grup Alimara de la Societat Coral El Micalet de València, del Col·lectiu d’Estudis Folklòrics Rebombori i del Grup d’Estudis Folklòrics de la Portera (Requena). A més, en 1986, va participar en la fundació del Grup de Restauració de València amb altres persones expertes en música i coreografia autonòmica.

Fermin Pardo és Fill Predilecte de Requena des de 2011 i en 1994 va ser nomenat Cronista Oficial del municipi, on també va ser president del Centre d’Estudis Requenencs i director de la Secció d’Etnologia del Museu Municipal de Requena. La seva dedicació també va ser present amb dos programes a les ones, «Cantessis vells» i “De festa en festa»en Ràdio Requena, l’emissora del seu poble, i “La Dansà”, a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE). El vincle amb la seva terra culmina amb la donació de tot el seu fons sonor.

L’endemà del seu pas per Albal, l’homenatjat va replegar de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’Alta Distinció dels Premis Nou d’Octubre 2022, pels mateixos motius.

La Casa de Cultura alçada en peu

La Gala d’Albal va celebrar-se dissabte 8 d’octubre a la Casa de Cultura que va comptar amb la presència d’antics alumnes del professor Pardo, que no dubtaren a acompanyar-lo.

Va estar presidida per l’alcalde Ramón Marí i el regidor de Cultura, David Ramon i el suport de tota la corporació i de la regidora de Turisme i Cultura, María José Martin, que s’alçaren de les cadires per aplaudir emocionats el guardó.

Un emocionat Fermin Pardo replegava la més alta distinció de la institució local, mostrant el seu apego i un record intacte de tot el que ha viscut a Albal. Al seu discurs d’agraïment va contar que és habitual rebre a la seua casa a antics alumnes del col·legi Juan Esteve, que habitualment el visiten en l’aldea de Requena on viu i va nàixer. “He viscut coses molt entranyables, especials i boniques a este poble”, va assegurar a les seues paraules on va voler destacar que havia trobat un Albal molt canviat, “feia molt de temps que no veia i he vist una transformació molt gran”.

La localitat estrena “El Dotze i l’u d’Albal”

L’acte commemorativa també va servir per a estrenar l’adaptació de la inèdita “El Dotze i l’u d’Albal” interpretada per l’artista local i autor de la lletra “Pixurri” i el Ball a càrrec del Grup de Danses d’Albal La Murta i que va comptar amb la col·laboració de Pedro Garcia. L’entitat cultural també ha volgut fer un agraïment col·lectiu a Vicent Carrasco, mestre de rondalla i compositor de la peça i al cofundador del Grup Alimara i actual director artístic, Salvador Mercado.

Ofrena a Jaume I

Amb motiu de la Festivitat del Dia de la Comunitat Valenciana, el consistori va realitzar una ofrena floral a l’estàtua de Jaume I que es va col·locar recentment enfront de la torre àrab. El gest institucional va estar presidit per l’alcalde Ramón Marí i el regidor de Cultura David Ramon, acompanyats del Grup de Danses d’Albal La Murta i de José Manuel Martínez Rosaleny ‘Pixurri’, l’artista que ha fet l’escultura.