El Post de la Guàrdia Civil Alfafar-Catarroja imposa la seua Corbata a Albal

Dilluns 27 setembre 2021 | Ajuntament, Municipi

“Reconéixer l’esforç i la col·laboració prestada per part de la corporació local i de la Policia Local d’Albal, des de l’existència del Post de comandament de la Guàrdia Civil d’Alfafar-Catarroja i especialment, en els últims temps, que han estat marcats per la pandèmia, és l’objectiu de la nostra visita hui al municipi al qual hem distingit amb un guardó consistent en una corbata de bandera”, així ho ha explicat el Tinent Óscar Arenas. En el seu nom, una representació del Post ha acudit este matí a la localitat on han sigut rebuts per l’alcalde Ramón Marí, el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Tarazona i l’Intendent de la Policia Local, Manuel Ocaña i que han col·locat la Corbata en la bandera d’Espanya del saló de plens. El primer edil ha agraït el gest de la benemèrita i ha defensat, “la col·laboració entre els dos cossos per a atendre la ciutadania i fer d’Albal un poble segur”. L’acte que es farà extensiu a la resta de municipis pertanyents al Post de l’Horta Sud, està emmarcat en la commemoració de la festivitat de la Verge del Pilar. A causa de la situació sanitària, la Guàrdia Civil no pot celebrar este acte com és tradició però amb motiu d’esta data i a Llocnou de la Corona el Tinent farà lliurament a l’alcalde Ramón Marí, la Insígnia d’Alfafar-Catarroja que ve a posar en valor, igual que la Corbata, “l’estret vincle que uneix als consistoris amb la Unitat de la Guàrdia Civil”, ha assenyalat Arenas.

Més d’un any prestant els seus serveis des d’Albal

Des del març passat de 2020, la població compta amb la Caserna de la Guàrdia Civil operatiu, on treballen tres unitats destinades a l’atenció ciutadana, captació de delinqüència telemàtica i una unitat del Seprona, que estan adscrites a la comandància d’Alfafar. Va ser un projecte molt aplaudit ja que una dècada després de la construcció d’este edifici, el Ministeri de l’Interior possibilitava la seua posada en marxa. Les instal·lacions estan dotades amb tres unitats, la primera està especialitzada en delinqüència telemàtica i tecnològica, encarregada de recopilar totes les denúncies presentades en este àmbit en la zona de l’Horta Sud, i la seua funció principal és l’esclariment de les circumstàncies del fet i la detenció dels responsables així com la recuperació dels efectes sostrets. En este departament treballen cinc agents especialitzats en noves tecnologies i internet. La segona té dues patrulles dedicades a la protecció de la naturalesa a través del Seprona que investiga i esclareix tot allò relacionat amb el medi ambient que fan este treball amb mitjans tot terreny, quads i motos. L’edifici també alberga l’atenció ciutadana els dilluns, dimecres i divendres de 8.00 a 14.00 hores, és l’equip que tramita les denúncies, realitza les autoritzacions d’eixides de menors a l’estranger i ofereix qualsevol tipus d’assessorament o auxili relacionat amb l’àmbit penal o delictiu.

En 2009 l’Ajuntament d’Albal va construir, amb recursos propis, l’edifici de la Guàrdia Civil que té una capacitat per a 30 agents. Des de llavors, pese al compromís de la delegació de Govern de la seua obertura no s’havia materialitzat fins al març passat de 2020, després de moltes rondes de contacte per a exigir este servei públic i de seguretat al municipi. Arenas fa un balanç positiu des de l’obertura, «el nostre servei ve a reforçar l’excel·lent treball que exerceixen els companys i companyes de la Policia Local amb els quals mantenim una relació necessària i molt bona».

En 2011, la Policia Local es traslladava de la casa consistorial a una nova central, integrada en l’edifici de serveis del poliesportiu municipal La Balaguera, al costat de les dependències que ara ocupa la Guàrdia Civil. La presència del cos en el municipi ha permés desdoblegar la caserna que existeix a Alfafar i al qual pertany la població, i ampliar la dotació de tota l’àrea d’aqueixa comandància. Així, també es beneficien altres municipis veïns com Catarroja o Massanassa, dependents fins ara de les dependències d’Alfafar.