Aprovat el Pressupost General de 2023 que ascendeix a 12.025.308,98 euros, amb un increment en el compromís social del 37,52% respecte al passat exercici

Divendres 27 gener 2023 | Municipi

El ple de l’Ajuntament d’Albal va aprovar ahir, amb els vots favorables del Govern Local (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem), el Pressupost General per al 2023, que ascendeix fins als 12.025.308,98 euros. L’oposició, en bloc, va votar en contra (PP, Avant Albal i Ciudadanos).

Tal com va defensar la portaveu del Govern liderat per Ramón Marí, la socialista i portaveu d’Hisenda, Maria José Hernández, “l’aprovació facilita la gestió municipal, davant l’expectativa dels comicis del pròxim 28 de maig” i va explicar que compleix tres regles bàsiques: mantindre l’equilibri econòmic, oferir seguretat en el fons de maniobra per al desenvolupament de l’activitat municipal i una tresoreria que garanteix el compliment de les obligacions de la institució local.

Els comptes municipals continuen tenint un marcat accent de responsabilitat i justícia, este exercici el Pressupost creix fins a 12.025.308,98 euros. Estan basats en el rigor, l’estabilitat i la fortalesa econòmica de la qual disfrutem des de 2012, es compleixen 11 anys mantenint l’endeutament en les arques a zero, complint amb els objectius marcats per la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i això ha permés tindre una situació saludable.

Com a figura en la memòria d’alcaldia que es va debatre davant el ple i que van remarcar l’alcalde i la portaveu, Albal baixa este exercici els impostos, “va ser el nostre compromís electoral amb la ciutadania, baixar IBI -Imposat de Béns immobles-. Hem sigut el primer municipi de la comarca a anunciar la baixada en l’ordenança fiscal, arribarà al 10% en alguns casos, contribuint a minimitzar els efectes de la crisi derivada de la inflació”. Altres càrregues impositives com l’IAE i l’impost de circulació de vehicles i guals, mantenen els seus preus. Este 2023, es compleixen sis anys, des que els veïns i veïnes estan exempts de pagar per la taxa de fem, este Govern la va eliminar en benefici de les economies domèstiques. Fa dos exercicis, incorporem una bonificació del 100% de la quota de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per als automòbils que tinguen una antiguitat mínima de 25 anys, que es manté. A més, per tercer any consecutiu i fins al segon mes de l’any en curs, apliquem l’exempció de la taxa de terrasses a bars i restaurants, un sector acuitat per la crisi, també mantenim la reducció d’ICIO per als propietaris i propietàries que aposten per les energies renovables, promovent la reducció de la despesa i la consciència ecològica, així com el de vehicles IVTM, híbrids i elèctrics, que estan bonificats.

El 2023 és l’any en què finalitzen les obres de l’estació, està previst que siga a la fi de febrer i Ramón Marí va assegurar anit que compta amb el compromís de RENFE que els trens comencen a passar al maig. Este projecte s’emporta una part substancial del Pressupost, dotada amb 499.430,00 euros de les inversions. “Un projecte històric i un atractiu per a l’atracció d’inversió a la població”, va subratllar Ramón Marí. Per part seua, Maria José Hernández va anunciar que s’inclou el projecte de l’autobús llançadora que connectarà el poble amb l’estació de tren, de manera gratuïta. En total, les inversions s’incrementen en 49.543,39 euros, per citar alguns exemples: s’inclou la construcció de nínxols, la reparació del camí rural dels voltants de Molí de Gallego, l’adquisició d’un nou vehicle per a la Brigada Municipal i el manteniment de les zones recreatives i jocs infantils amb un cost de 50.000 euros.

Pionera en polítiques sostenibles
Albal és pionera en les polítiques de sostenibilitat i de suport a la transició energètica, així ho va mantindre Maria José Hernández en el seu argument que també va reforçar el regidor d’esta àrea José Arias. Les accions, en matèria del foment de reciclatge i la seua anticipació en la implantació del contenidor marró, han sigut premiades, reconegudes i exemplaritzants en la Comunitat Valenciana. Així, Albal continua donant suport al projecte de compostatge orgànic i en este Pressupost General compta amb un increment de 30.000 euros. Es manté l’Oficina Verda Municipal que informa la ciutadania sobre el catàleg de les energies renovables i que de solucions intel·ligents als veïns i veïnes, compta amb una partida de 18.000 euros. Este passat any va atendre més d’un centenar de veïns i veïnes i s’ha aconseguit un estalvi global en les factures elèctriques de 7.500 euros. Un pas més en la visió ecològica de l’executiu que també ha implantat plaques solars en els edificis municipals, que ha canviat les lluminàries per bombetes LED, iniciatives amb les quals s’ha aconseguit reduir notablement la factura de la llum de l’administració. “Amb pas decidit, estem treballant en l’impuls de la mobilitat sostenible i, per a aconseguir-lo, estem ajudant a la ciutadania que ja opta per la mobilitat elèctrica creant punts de recàrrega, este exercici tindrà una aportació de 12.000 euros La partida destina de la implementació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) creix respecte al passat any en 8.700 euros, amb una dotació total de 33.700 euros”, van assegurar.

El compromís social s’accentua “tenint en compte que continuem immersos en una crisi sanitària i econòmica, derivada de la inflació”, va argumentar la portaveu. Esta àrea continua sent la bandera del govern de Ramón Marí i s’emporta 1.608.392,79 euros, incrementant-se en un 37,52% (438.842,12 euros), respecte a l’exercici anterior. El Programa Albal Incluye manté la seua dotació en 210.000 euros, partida que es va incrementar l’any passat, a causa de les situacions de vulnerabilitat que es van desprendre de la pandèmia i que suposa l’eina necessària per a la contractació de persones desocupades i altres prestacions com a alimentació i ajudes de lloguer per a famílies en risc d’exclusió.

Altres grans departaments també continuen tenint la seua importància dins dels Pressupostos Generals, com a Educació, Joventut, Participació, Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Economia amb especial atenció al teixit industrial i al foment del comerç local, principals motors de l’economia local. Mantenim el conveni amb l’Associació de comerciants (ACIXEA), posant el nostre granet d’arena en el foment del treball, des de l’administració local. En este Pressupost creem l’Oficina Municipal de Digitalització, dotada amb 18.000 euros, destinada al suport del comerç local. La solidaritat, el caràcter festiu, cultural i tradicional de les i els albalencs, necessiten també del suport del consistori, és per això, que els col·lectius locals continuen rebent les seues subvencions i ajudes per al desenvolupament de les seues activitats que contribueixen a unir-nos i fer poble.

La localitat destina més de 150.000 euros a beques, subvencions i una altra quantitat important al manteniment de centres escolars i la modernització d’espais culturals, d’oci i estudi. Una altra de les novetats és la implantació, des del passat exercici, del xec-bebé de 300 euros, destinada ajudar a les famílies que incrementen les seues unitats familiars este 2023, amb una partida d’inici de 10.000 euros. Una mesura que fomenta l’economia circular, ja que l’ajuda ha de gastar-se en comerços locals.

“No hi ha salut sense salut mental”, s’afirma en la memòria d’alcalida, “per la qual cosa este Govern vol posar en valor les polítiques que, en aquesta matèria, promou i sustenta el Pressupost General”, argumenten en el document. Albal desenvolupa programes de convivència, d’educació, reinserció i activitats per a persones amb diversitat funcional, fa costat als majors des de l’acompanyament i la sociabilitat, a través de les activitats esportives i cognitives, així com l’acompanyament que es presta amb el servei de teleassistència, el suport a l’entitat humanitària Creu Roja, AVAPACE i AFPEM, totes les entitats amb seu en la localitat.

Ajudes d’altres institucions
Finalment destacar que el Govern d’Albal treballa “incansablement”, van remarcar, en l’obtenció d’ajudes i subvencions del Govern Central, de la Unió Europea, Generalitat Valenciana i la Diputació de València. La implicació del Govern d’Espanya en la construcció de l’estació de tren va costar 12 anys i hem aconseguit que el Consell s’implique en la construcció del nou centre de salut –el compromís de la qual ja apareix en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana-, també s’han implicat en la construcció de la primera fase del pàrquing de l’estació que dotaran amb 150 places i tenim també el sí a la construcció del segon institut.