Albal facilita la comunicació en la residència

Dijous 23 abril 2020 | Social

“La residència municipal de majors d’Albal ha sigut sempre un espai obert a tots i totes, on es respira un ambient molt familiar”, així defineix el centre la seua directora, Emilia Fabregat, amb qui fem balanç de la gestió des que començara la crisi sanitària de la COVID-19. Fa estes declaracions després d’haver rebut, per part de l’Ajuntament que presideix Ramón Marí, tecnologia mòbil per a facilitar la comunicació entre els 48 residents i els seus familiars, que no han tingut contacte físic des d’abans que començara l’Estat d’Alarma. I és que la residència municipal Antonio i Julio Muñoz Genovés es va anticipar a les greus conseqüències d’una que s’ha encebat especialment amb les persones d’avançada edat. Unes mesures de contenció i prevenció que han donat com a resultat que en el d’Albal no hi haja hagut cap major contagiat per Coronavirus, per la qual cosa la seua directora fa un balanç molt positiu i agraeix el suport que ha rebut, “de totes les administracions, especialment de la local i dels cossos de seguretat, del personal treballador, dels familiars i a través d’innombrables mostres de solidaritat que ens arriben des de l’exterior de veïns i empreses locals que ens fan arribar material de protecció. Està sent molt emotiu i gratificant”, afirma.

Un exemple de bona gestió

Albal va ser la primera residència a restringir l’accés dels familiars i proveïdors a l’immoble, fins i tot abans que el president de l’executiu central, Pedro Sánchez, anunciara oficialment l’obligació del confinament i que incloïa la prohibició d’entrada a les residències d’ancians. “Per les notícies que ens arribaven observem que el tema era molt seriós i, l’11 de març, en coordinació amb la regidora de Serveis Socials Lola Martínez, decidim limitar l’entrada, únicament, al personal laboral”.

Albal es va avançar a les mesures que després es van convertir en obligatòries per part de l’Estat i del Govern autonòmic. Així, es va procedir al distanciament físic entre els majors, per al que va ser necessari habilitar una nova estada i dividir-los en grups i es va dotar al centre de material de protecció (EPIS) que utilitza el personal per a no propagar el virus. Entre altres accions i, de manera molt primerenca, es va intensificar la neteja, tant dins com fora de l’edifici. Quant a les administracions.

L’Ajuntament va incrementar les jornades laborals dels treballadors i des de Conselleria de Sanitat s’està vetlant per la salut dels interns, tant des del Centre de Salut d’Albal com des de la Unitat d’Hospitalització Domiciliària de la Fe que, setmanalment, acudeix per a realitzar una inspecció i, fins hui, tot ha funcionat correctament. “Ens sentim molt abrigallats pel seguiment, acompanyament i el suport pròxim de les administracions públiques”, afig Fabregat.

Una altra de les conseqüències que ha originat la crisi del Coronavirus ha sigut la reestructuració de les activitats ja que no està permés el contacte físic amb els treballadors excepte per a les labors d’higiene dels ancians. Per a mantindre la seua mobilitat s’estan realitzant passejos curts a l’interior de les instal·lacions i alguns exercicis que pal·lien el sedentarisme.

La residència “s’obri” a l’exterior, gràcies a la tecnologia

Tal com descriu la directora de la residència, el clima d’este centre havia sigut fins hui molt familiar per la seua filosofia d’obertura i d’integritat de les famílies en el dia a dia, però la veritat és que les primeres jornades, per als familiars, “va ser un xoc acceptar esta situació”, encara que afig que ho van entendre a la perfecció i han posat en valor les mesures adoptades. Per això, per a facilitar la seua presència física a l’interior de la residència i la comunicació, “l’Ajuntament ens ha dotat d’un mòbil i una tablet que permeten la comunicació virtual amb l’exterior, a través de video llamades”.

Una de les últimes connexions l’ha protagonitzada l’alcalde amb una resident, Paquita La Sureta, que és una institució fora del poble i dins del centre. L’anciana té 91 anys i en 2018 va ser distingida amb el Premi Poble d’Albal, entre altres motius, per haver sigut la primera dona regidora en el consistori local.

Els treballs essencials estan sent, com la seua pròpia paraula indica: fonamentals i imprescindibles per a garantir la salut i supervivència de les persones i, en aquests dies, ens trobem amb homes i dones que li posen un plus d’humanitat. És el cas d’Emilia Fabregat i de tot l’equip humà que treballa en el centre municipal i que ho fan segons la direcció, “més compromesos e units que mai.