Albal atorga el Premi Poble d’Albal 2020 a l’Associació “Amics de Fontilles”

Dijous 15 octubre 2020 | Cultura

Amb motiu del 9 d’octubre -Festa de la Comunitat Valenciana-, l’Ajuntament d’Albal celebrà el passat divendres la cerimònia de lliurament del Premi Poble d’Albal 2020 a l’Associació “Amics de Fontilles”. L’acte tingué lloc a la Casa de Cultura i estigué presidit per l’alcalde Ramón Marí, al costat de l’edil de Cultura, David Ramón. La corporació local també assistí a donar suport a l’acte que es desenvolupà amb aforament reduït per prevenció davant la COVID-19 i que guardà un minut de silenci en homenatge a les víctimes de la pandèmia. Recollí el guardó la presidenta del col·lectiu, Rosa Romaguera, acompanyada de la vicepresidenta de la Fundació Fontilles, Alicia Puchalt.

Més d’un segle de solidaritat

“Un grup xicotet de persones d’Albal- en els seus inicis, majoritàriament dones- fent coses xicotetes, han posat el seu granet d’arena per a canviar una cosa molt gran com és la salut de part de la humanitat i la mentalitat de moltes persones respecte a la malaltia de la lepra, amb les seues accions solidàries”, així va posar en valor el primer edil al col·lectiu.

L’Associació té un recorregut de més de cent anys lluitant contra la malaltia infecciosa, una malaltia estigmatitzada que fa un segle estava tan present com hui el Coronavirus. Des de llavors recapten fons a través de la venda de loteries, venent dolços en les Festes Patronals de Santa Anna i Sant Blai, organitzant excursions a l’Hospital de Fontilles i altres iniciatives amb les quals han aconseguit recaptar fons per als necessitats.

No és casualitat que el guardó haja recaigut esta edició en el col·lectiu local. L’any passat, el consistori va iniciar el procés d’adquisició de la casa natalícia del Pare Carlos Ferris, natural d’Albal i un referent en la lluita nacional contra la lepra que va fundar l’Hospital de Leprosos a Fontilles i que es convertirà en una Casa Museu que retrà homenatge a la tasca desenvolupada per l’il·lustre jesuïta. En este projecte el col·lectiu Fontilles tindrà també un lloc destacat.

La jornada va comptar amb la col·laboració d’Eva Santavalvina de l’Escola de la Societat Joventut Musical d’Albal (SJMA) que va interpretar “El cant dels ocells” i amb l’alumnat de l’Escola Municipal de Teatre que va simbolitzar un lliurament floral a la bandera de la Comunitat.