Informació del municipi

Albal

Albal és una localitat i un municipi de la Comunitat Valenciana. Està situat a la província de València, a la comarca de l’Horta Sud.

El terme d’Albal se situa entre l’Albufera i les últimes elevacions de la Serra Perenxisa. El municipi limita amb Catarroja, Beniparrell, Silla, València i Alcácer.

Història

Patrimoni

Festes

Albal avui

Història

Origen àrab

L’origen del municipi es remunta a l’època musulmana quan va ser fundada una alqueria o casa de camp de l’època, que va rebre el nom de Alboayal i que, en 1238, el rei Jaume I d’Aragó va donar a Gil d’Atrosillo, qui sis anys més tard, la va vendre al Capítol Catedralici de València, que va conservar definitivament el senyoriu.

Carta-Pobla d’Albal que es conserva al Arxiu de la Catedral de València. 

La Carta-pobla d’Albal

Any 1244

Els primers llocs del regne que es repoblen queden subjectes al fur (o lleis) d’Aragó. En altres, l’establiment es realitza subjectant-se al fur català. A partir de 1242 (dos anys abans de repoblar-se Albal) apareix el fur valencià.

L’establiment a Albal es realitza ad forum et consuetidinem horta Valentia, o siga, subjectes al fur i costum de l’Horta de València.

La carta-pobla expressa que el govern del poble i l’administració de la justícia quedava en mans dels canonges i que els vassalls no podrien proclamar ni elegir allí a un altre senyor que no foren els canonges o el CabiIdo de la Seu Valentina.

Patrimoni

Torre àrab

(Torre dels Moros)

Coneguda popularment com Torre Mora, es trobava originalment separada de la població, al costat del camí d’Alcàsser, però en l’actualitat queda integrada en el nucli urbà.

Aquest edifici havia de formar part del recinte defensiu de la petita alqueria islàmica, que es completaria amb un circuit emmurallat.

Arquitectura

Es tracta d’una torre de planta rectangular de 6×5 metres de costat, lleugerament prismàtica i rematada amb merlets, construïda amb murs de càrrega amb tàpia en pedra prou.

Posseeix planta baixa, on s’obre la porta d’entrada una mica elevada amb accés per petita escala, i dos pisos alts, cobrint-se les plantes amb volta de canó.

Restaurada i rehabilitat el seu entorn, actualment alberga el Museu Etnològic Municipal i està declarada Bé d’Interès Cultural.

Fatxada de l’ermita de Santa Anna

Ermita de Santa Anna

Està declarada Bé de Rellevància Local.

Edificada sobre un petit monticle, on la tradició assenyala que va ser trobada la imatge de la qual és patrona d’Albal: Santa Anna.

L’edifici és ampli amb arcades ogivals, amb atri i cor alt, havent estat restaurada el 1943 i el 2005.

També es venera en ella a Sant Blai, patró de la vila.

A mitjan el segle XIX es venerava una taula original de Joan de Joanes, que representava la Mare de Déu de la Divina Gràcia.

El paratge en el qual es troba està cobert de pins, amb àmplia plaça i font, sent lloc de romeria durant les festes patronals, el 3 de febrer i el 26 de juliol, instal·lant llavors parades per a la venda de el típic «porrat».

Església parroquial de la Mare de Déu dels Àngels

Construida en 1697. Està declarada Bé de Rellevància Local.

Antic Ajuntament

Texto

Mercat Municipal

Texto

Festes

San Blai

La festivitat de Sant Blai, patró de la població, se celebra el 3 de febrer, en què es realitza una romeria a l’ermita i al replà de Santa Anna on s’oferix el típic «porrat».

Santa Anna

Les festes majors de la població, en honor a la patrona Santa Anna culminen entre el 26 i el 28 de juliol.

Les Falles

Les Falles se’n planten sis en diversos sectors del municipi. 

Altres festes

Així mateix, se celebren en la població les festes de Sant Antoni Abad, al gener, i les de Sant Roc, a l’agost. Com a festes de barri o carrer, cal assenyalar a més les de Sant Antoni i Sant Vicent, que celebren els veïns dels carrers que porten el seu nom.

Albal avui

Casa de la Cultura

Es el major equipament públic pel que fa al conreu i la difusió de la cultura al nostre poble.

Edifici de tres plantes que allotja, entre altres, la seu de la Banda Joventut Musical d’Albal i la seua Escola, així com multitud d’associacions i grups  de caràcter cultural. Disposa de diferents espais com sales d’exposició i de conferències, a més d’un gran auditori-teatre de vora 400 localitats.

La planta baixa està dedicada a la llar dels jubilats i equipada amb un xicotet bar.

Adreça: Carrer de Sant Carles, 80
46470 Albal, València
Telèfon: 961 26 81 80 | cultura@albal.es 

Horari d’atenció:
de dilluns a divendres: 15:30 a 22:00 h

Biblioteca municipal

Amb més de 400 m2, disposa d’un fons de més de 18.000 volums entre obres de referència, de consulta, literatura i llibre infantil. També es pot accedir de forma lliure i gratuïta a la premsa nacional i local i a revistes de divulgació.

En general, trobareu en la vostra Biblioteca espais diferenciats:

  1. Sala d’estudi aïllada de la resta del local, per al públic estudiant i adult.
  2. Sector diferenciat on estan situats els llibres infantil i juvenils, també les novel.les en valencià.
  3. Sala de lectura general.
  4. Ordinadors amb possibilitat de connexió a Internet.
  5. Aula lúdica infantil.
  6. Hemeroteca amb revistes de divulgació i premsa, tant nacional com regional.

Adreça:  Hernández Lázaro, 178 baix
46470 Albal, València
Telèfon: 961 27 26 93 | biblioteca@albal.es

Horari d’atenció: de dilluns a divendres:

  • 9.30h -13.00 h
  • 16.30h -20.00h

Accés virtual al catàleg col·lectiu:

www.xlpv.cult.gva.es

Poliesportiu «La Balaguera»

Completa zona multiesportiva situada dins la zona urbana, al costat de la piscina coberta, amb pistes d’atletisme, camps de futbol, pistes de pàdel i molt més.

Adreça: C/ Rei En Jaume 46470, Albal València
Telèfon: 963 21 06 18  /  673 04 14 14
sportimealbal@sportimealbal.com

Altres instal·lacions esportives

Complex esportiu de Santa Anna

Al costat de l’ermita del mateix nom als afores de la població. Disposa de camp de futbol, piscina a l’aire lliure, pistes de pàdel, frontenis, tenis, restaurant, dos parcs infantils i una gran zona de pinada per a fer pícnic.
Adreça: Partida de Santa Anna s/n.

 

Piscina coberta i spa

AQA Albal és un complex esportiu i centre termal a Albal (València) amb unes instal·lacions molt completes i una zona de spa increïble.
Disposa d’una piscina de bany lliure amb huit carrers, una xicoteta i una altra exterior, sales de cardio i pes lliure. No et pots perdre l’spa amb sauna seca i humida, piscina activa amb llits d’aigua o font de gel i dutxes de contrast.

Adreça: C/ Rei En Jaume 46470, Albal València

Telèfon: 961 27 52 62
albal@gaiagd.com

Frontó cobert

De la Cooperativa SCJ d’Albal*
Plaça del Jardí, núm. 35

 

Pavelló cobert

De l’IES d’Albal*
C/ Hernández Lázaro s/n

 

 

(*) L’Ajuntament, per mitjà d’un conveni de col·laboració subscrit amb la Generalitat, utilitza el pavelló cobert de l’IES, i el frontó de la Cooperativa per mitjà d’un conveni amb l’esmentada entitat local.Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.