Unanimitat al desenvolupament del Pla Municipal d’Accessibilitat d’Albal
Millorar l’accessibilitat ha sigut una màxima del govern d’Albal que presideix Ramón Marí, “per a procurar qualitat de vida a tots els nostres veïns i veïnes, com a dret fonamental de les llibertats personals a poder portar una vida autònoma”, assegura l’alcalde.
Segons dades de 2019 proporcionats per la Direcció d’Anàlisi i Polítiques Públiques de la Presidència de la Generalitat, el municipi té un índex de dependència del 46,37% i el 12,78% dels seus 16.399 habitants són majors de 64 anys. Conscients de la necessitat d’adaptar tota la trama viària, els serveis públics, les instal·lacions i els sistemes d’informació i comunicació municipal a totes les persones i donar resposta a la realitat de la ciutat, la localitat ha actualitzat el seu Pla d’Accessibilitat, realitzat per l’empresa Cumulus City SL i que ha conclòs que per a aconseguir un Albal cent per cent accessible es necessita una inversió d’uns quatre milions d’euros. Manuela Molina, arquitecta municipal de l’Ajuntament anuncia que l’any vinent començarà a executar-se el Pla i explica que es destinaran 500.000 euros al centre històric i a la plaça del Jardí.
El primer Pla d’Accessibilitat que es va redactar a Albal data de l’any 2004 realitzat per COCEMFE, el document va ser millorat fa set anys, “i per això era necessari incorporar les noves exigències legals que han sorgit des de la seua modificació”, segons va explicar la portaveu del govern, María José Hernández, en el ple de l’ajuntament celebrat dijous passat, en el qual va ser aprovat per unanimitat. S’ha realitzat una auditoria de l’accessibilitat local, en les zones més significatives, per a conéixer el seu estat, planificar i dissenyar una estratègia política i econòmicament assumible. El document s’utilitzarà com un Pla director a desenvolupar en els pròxims anys per a aconseguir un municipi totalment accessible.
La falta d’accessibilitat limita l’autonomia de les persones, com la seua capacitat d’elecció i interacció amb l’entorn i les seues oportunitats de participació en la vida social, factors que conformen la base per a l’exercici igualitari de les llibertats fonamentals. Per tant, “el principal objectiu del nostre Pla d’Accessibilitat és aconseguir que els itineraris urbans principals, i les nostres zones d’interés, siguen transitables”, explica el primer edil.
Fins hui, són moltes les actuacions que s’han realitzat per a convertir Albal en un municipi lliure de barreres, perquè independentment de les possibles discapacitats, la ciutadania puga transitar sense obstacles que dificulten el desenvolupament normal de les seues activitats quotidianes i socials. Els projectes més recents han sigut: la “semipeatonalizació” del barri antic del municipi- a l’entorn de la Torre àrab- i la modernització dels carrers Santa Anna-Sant Blai i Sant Antoni. En totes dues intervencions s’ha aconseguit limitar el trànsit, s’han eliminat barreres arquitectòniques i s’han construït voreres més amples per a guanyar en accessibilitat i seguretat en zones on resideixen, majoritàriament, persones majors. Tots dos projectes han sigut distingits per la Generalitat Valenciana amb el Primer Premi a la Mobilitat en 2019 i 2020.
En temps de la COVID-19, la població també ha tingut en compte l’accessibilitat digital. La crisi ha subratllat la importància de la seua inclusió perquè totes les persones tinguen accés a Internet en igualtat de condicions. A l’Ajuntament ha prioritzat els serveis en línia, per a evitar contagis i continuar donant resposta immediata a les necessitats ciutadanes. “La pandèmia ha vingut a transformar hàbits i maneres de relacionar-nos que arriben per a quedar-se”, conclou l’alcalde que, en esta jornada que se celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat, “continuem treballant per l’accessibilitat universal, per minimitzar la vulnerabilitat que pateixen moltes persones amb mobilitat reduïda, en definitiva, pels drets i el benestar de tots i totes”.