Un 8M (Dia de la Dona) anticovid, massiu i virtual

Dimarts 2 març 2021 | Ajuntament, Municipi, Social

La responsabilitat va implícita en temps de la COVID-19 i afectarà la manera de visibilitzar el 8M – Dia de la Dona -, però no al seu objectiu: la reivindicació pels drets, la igualtat d’oportunitats i la denúncia de les desigualtats de gènere. L’ajuntament, des de les Regidories d’Igualtat i Educació que dirigeix Melani Jiménez, en col·laboració amb el departament de comunicació, han dissenyat un programa multitudinari i transversal entre diferents àrees municipals, amb l’objectiu d’implicar a tota la massa social, “en una lluita que ha de ser corresponsable, de tots i totes”, assenyala l’edil.

Així, centenars d’homes i dones, referents locals i representants de tots els sectors del poble, es bolquen enguany amb la commemoració, convertint-se en el seu altaveu i creant sinergies que fomentaran la coeducació en tots els àmbits.

De l’1 al 8 de març, els comptes oficials (Facebook, Twitter i Instagram) i l’emissora municipal, Ràdio Sol Albal, faran pedagogia sobre la igualtat. Al llarg d’estos dies, s’emetran diferents vídeos, protagonitzats per la tècnica del departament, Vicky Royo, en col·laboració amb el “Col·lectiu per la Sororitat” i la veu de “Paraules al vent” que, des de la poesia, posaran en valor la figura de dones poetes, que han fet història.

Un 8M que educa en igualtat

Les jornades de 2021 estan marcades per l’educació en valors, tal com assenyala la regidora “a les aules, tot no és estudiar, hem d’inculcar la consciència de la justícia i que els xiquets i xiquetes, aprenguen el significat de la igualtat d’oportunitats i de gènere”.

Així, tot l’alumnat participarà d’alguna manera o una altra en el 8M. A partir de l’1 de març, dos estudiants de Conservació i Restauració de Béns Culturals, començaran un treball pictòric en l’institut. L’albalenca Mireia Chulià i la seua companya de Grau, Ana Carreres, confeccionaran el mural “Sigues aquella que vulgues ser”. Per part seua, els estudiants de 1r i 2n d’ESO de l’institut, assistiran als tallers ‘En clau d’igualtat”.

Tots els col·legis se sumen a la reivindicació. A través de diferents activitats i de la música, fomentaran la corresponsabilitat, la ruptura de rols i els estereotips, baix el lema ‘De major vull ser… JO’. Els dies lectius, en accedir als centres s’escoltarà un tema musical que subratlla la llibertat de les dones, és ‘I tu, sols tu’, de El Diluvi.

Fomentar el llenguatge no sexista és una prioritat de l’Escola Municipal d’Adults (EPA), que promou un concurs de microrelats prenent com a base la novel·la ‘L’hora violeta’, de Montserrat Roig. Poden presentar els seus treballs fins al 5 de març.

Tolerància i diversitat són els conceptes que s’abordaran amb els xiquets i xiquetes de 3 a 5 anys, a través de l’emissió de contacontes de Nieves Poudereux que es podran veure per les xarxes socials municipals.

El patrimoni local es vist de morat

El violeta inundarà alguns punts estratègics de la localitat per a il·lustrar les reivindicacions. La Torre àrab – Bé d’Interés Cultural – i l’edifici del consistori, s’il·luminaran de morat. Per part seua, el Col.lectiu per la Sororitat vestiran amb teles de color violeta, els arbres d’una de les principals artèries del municipi, l’Avinguda Corts Valencianes.

Un final multitudinari, virtual i responsable

La jornada central del 8M, a causa de la pandèmia, suspén la seua activitat tradicional que fins ara, reunia centenars de persones a la porta de l’ajuntament per a escoltar el manifest institucional, en veu de la regidora d’Igualtat, i amb el qual es culminava la Setmana de la Dona. Aquest 2021, Albal ha volgut donar la paraula al poble, comptant amb referents locals de tots els àmbits socials, dones i homes que visibilitzaran l’objectiu de la campanya: impulsar l’equitat entre sexes.

Més d’una trentena de persones protagonitzaran un vídeo institucional, són representants de l’esport, la cultura, les falles, el comerç, l’educació, la solidaritat, les tradicions, les festes, els cossos i forces de seguretat, al costat de l’alcalde Ramón Marí i l’edil d’Igualtat. Tots i totes seran les cares visibles d’esta peça audiovisual que es projectarà el 8 de març, a les 12.00 hores, per tots els canals d’informació municipals abans esmentats. “Des de la responsabilitat amb la situació sanitària, haurem aconseguit involucrar a tots els segments del nostre poble, amb l’objectiu fer poble, escenificant el combat pacífic contra la desigualtat, fomentant la lluita de manera transversal, implicant a tota la població i fent-la copartícip en la lluita contra la violència de gènere ”, conclou Jiménez.