Paco Madrid Calonge és Fill Adoptiu d’Albal, a títol pòstum

Divendres 21 abril 2023 | Sense categoria

Alguna cosa es va morir en l’ànima d’Albal quan Paco Madrid Calonge es va anar al cel fa uns mesos. La notícia va enxampar per sorpresa a tota la població, van ser les seues filles Marta i Esther els qui ho van fer extensiu a la localitat i als seguidors de l’artista, a través de les seues xarxes socials. Encara que arrossegava una llarga malaltia, ningú va pensar que marxaria tan prompte i tan jove, només tenia 64 anys. L’Ajuntament que presideix Ramón Marí, per a contrarestar el dolor de la família i amb el convenciment unànime de tota la corporació que “el mereixia”, aprovaria en el ple del març passat, el nomenament com a Fill Adoptiu d’Albal.

El saló de plens es va omplir ahir de persones que van acudir per a donar suport a l’acte institucional i abrigallar als familiars de l’artista homenatjat. Va estar presidit per l’alcalde, acompanyat de membres de la corporació local, recolzant a la seua dona (Esther) i les seues dues filles, que al seu torn van vindre acompanyades dels germans de Paco Calonge –guarden una semblança física sorprenent-, d’afins, amistats i la ciutadania que va voler presenciar l’esdeveniment. En paraules del primer edil, “amb este gest hem reconegut la seua labor i el seu compromís durant anys amb Albal. Ens ha fet riure durant tota la seua vida, fent felices als altres amb les seues “chorradas” com ell mateix deia”, va destacar ahir un Ramón Marí molt emocionat, que no dubtaria a ocultar la seua amistat amb Calonge, “ho érem (amics), abans de ser alcalde, una vegada en el càrrec ha sigut el meu assessor gratuït per a organitzar les festes”. L’alcalde va dir portar en el seu cotxe l’últim disc del cantant, “em costa assumir que no el tenim en cos, sé que és present d’alguna manera i ja ho està per sempre, com a Fill Adoptiu d’Albal”, va concloure.

Encara que va nàixer al poble dels Molinos i de Sara Montiel, Campo de Criptana (Ciudad Real), sempre va dir sentir-se albalenc, era molt seua la frase de “soc del poble dels moniatos”. A Albal va formar la seua bonica família, encara que res més vindre’s de la Manxa amb els seus pares i germans, a Catarroja els primers anys. Vinculat tota la seua vida a l’espectacle i des dels 17 anys es definia com “un showman”. La seua popularitat màxima li arribaria de la mà de Raffaella Carrá amb la qual compartiria plató en TVE, amb el programa “Hola Raffaela” (1992-1994). Va formar part de la Banda Còmica «El Empastre», va actuar com a humorista en sales de festes al costat de Betty Missiego, Luis Aguilé, Dani Daniel o el Duo Dinàmic. Durant huit ocasions va compartir escenari amb la seua paisana Sara Montiel, en el programa de TVE 2 “Ven al paralelo”. L’humor de Calonge era “tendre” com un dia el definira Antonio Ozores i va traspassar fronteres, va actuar a Espanya i fora; en altres països com l’Argentina, Colòmbia, França, Bèlgica, Turquia i Portugal. La seua última etapa laboral la va passar pujat a molts creuers, on sempre contava que s’encarrega de posar en el mapa el seu volgut Albal.

“No som les mateixes persones des que ens va deixar el nostre pare, el buit és tan gran com el seu cor. Encara no ens creiem que ens haja deixat, preferim pensar que està pujat en un dels seus creuers”, admetien ahir Esther i Marta amb unes paraules carregades de sensibilitat i d’agraïment al consistori. “Se sentia molt afortunat de viure ací, perquè li feien feliç coses senzilles; anar 20 vegades a la setmana al supermercat, comprar el pa en la Pastisseria Galán, prendre una cervesa en el bar Pentágono mentre llegia el periòdic esportiu en una terrassa o per a veure amb els seus amics el Reial Madrid”, van relatar. Amb la veu entretallada i la mirada fixa en la seua mare, van confessar el seu orgull per haver tingut tremend pilar en les seues vides, “un home que va arrancar milers de somriures, que ens aconsellava viure amb sentit de l’humor i a ser feliços. S’ha anat prompte, però en pau, perquè va viure el somni de ser artista i guanyar-se la vida amb això”. La seua esposa Esther, visiblement afectada per l’emoció, va recollir de mans de l’alcalde el quadre-homenatge que reflecteix el nomenament de Fill Adoptiu a Paco Madrid, Calonge per a tots.