L’Oficina Verda Municipal, impulsada per l’Ajuntament, aconsegueix un estalvi energètic de 7.500 euros, amb l’assessorament a més d’un centenar d’usuaris

Dijous 19 gener 2023 | Municipi, Social

L’Ajuntament d’Albal va posar en marxa una Oficina Verda Municipal, passat maig. Es tracta d’un nou servei dedicat a l’orientació i assistència en matèria energètica, dirigida tant a la ciutadania com també al teixit empresarial, social i cultural que vertebra la localitat. El projecte, coordinat a través de la Regidoria de Sostenibilitat, juntament amb la Cooperativa Aeioluz, ha tancat exercici fent un balanç «molt positiu», en un any en què, la pujada de les factures de subministraments, especialment l’electricitat, ha aconseguit els pics més alts. “L’objectiu ha estat atendre les necessitats de la població per a millorar l’eficiència energètica dels comerços i llars”, explica José Arias, edil de Sostenibilitat, un àrea especialment sensible amb la transformació ecològica de la localitat. A l’assessorament també s’han afegit tallers i dinàmiques d’educació ambiental de la mà de la cooperativa elèctrica, han versat sobre l’ús responsable d’energia i aigua, l’estalvi en les factures, les energies renovables o la creació de comunitats energètiques, esta última amb una valoració satisfactòria.

Per l’Oficina ubicada a les instal·lacions de la OMIC, han passat 104 sol·licituds d’assessorament energètic, que ha atès el tècnic José Cerdán d’AEIOLuz. En més de 20 famílies es van detectar més paràmetres de vulnerabilitat, així com els requisits necessaris per a sol·licitar el Bo Social d’Electricitat, per la qual cosa es van derivar els casos als Serveis Socials d’Albal, on el personal tècnic municipal també van rebre formació en matèria energètica i els recursos disponibles a disposició dels usuaris i usuàries. El comerç local també s’ha beneficiat d’este servei, especialment en establiments d’hostaleria, després d’una temporada marcada no sols per la pujada de subministraments, també la inflació de productes i matèries primeres que ha dificultat el desenvolupament de l’activitat comercial. Han estat tres els establiments de proximitat que han confiat en l’assessorament municipal per a veure reduïdes les seues factures, «i esperem que enguany siguen més les que s’animen» expressava el regidor de Sostenibilitat, fent una crida als comerciants lcoals per a sol·licitar esta assistència.

L’Oficina Verda Municipal ha tancat el primer balanç anual amb una xifra d’estalvi detectat en les factures de subministraments dels sol·licitants, que ascendeix a 7.455 euros, dels quals 3.770 euros corresponen a l’estalvi de llum i 490 euros en les factures del gas. L’Ajuntament d’Albal ha assegurat que la seua intenció és continuar apostant per este servei, que “ja ha atribuït resultats molt positius a la ciutadania”. La continuïtat del servei municipal es debatrà en el plenari de Pressupostos Generals que Albal celebra el pròxm 26 de gener.