Les Falles ajornen Sant Josep a setembre, però commemora la festa de manera virtual, amb enginy i gràcia

Divendres 12 març 2021 | Festes, Municipi

Les Falles d’Albal, no fallen. Per segon any consecutiu, impera la responsabilitat enfront de les immenses ganes de festejar Sant Josep. La por a una quarta ona pandèmica, al costat de les restriccions sanitàries imposades després de l’assot de la tercera, fan que el món faller assumisca el seu ajornament amb resignació, fins a setembre. Així ho van decidir fa uns dies, per majoria, els màxims exponents de la festa, en la localitat governada per Ramón Marí.

Una setmana fallera virtual, amb enginy i gràcia

Ni la cancel·lació abrupta de les Falles l’any passat, ni l’inesperat allargament de la COVID-19, han pogut silenciar a un col·lectiu caracteritzat pel seu ADN enèrgic, alegre, enginyós, de gran creativitat i gràcia. Des del fatídic març de 2020, les set comissions i la Junta Local Fallera (JLF) venen demostrant la seua capacitat d’adaptació, així com les ganes de mantindre encesa la flama d’una commemoració històrica i patrimonial. Ho han fet a través de les múltiples oportunitats que ofereixen les xarxes socials, en col·laboració amb els canals de comunicació municipals i l’emissora pública, Ràdio Sol Albal. Les NO Falles d’este març, continuaran vivint-se i veient-se des dels dispositius mòbils i mitjans audiovisuals, encara que també se celebraran alguns actes presencials simbòlics i amb aforament reduït.

El dia 15 de març, la Plantà se substitueix per una jornada de pintura en l’epicentre de cada comissió, en el punt on alcen els seus monuments. Un grup reduït de fallers i falleres plasmaran en la calçada que allí va haver-hi i que hi haurà una falla, amb el lema “Tornarem”. A les 21.30 hores, tindrà lloc la “Nit d’Alba”, des de la porta dels seus casals, les set falles al uníson, il·luminaran el cel albalenc amb quasi 1.000 coets. Reivindicar la festa, amb dues dels seus més importants elements: la llum i el soroll, “serà l’objectiu d’aquest acte, d’este crit emotiu que fa una crida a l’esperança i que recordarà a les persones que ens han deixat i estan en el cel”, ha assenyalat l’alcalde.

El Dia de Sant Josep

Les Falleres Majors, Rosana Galán i Gabriela Martínez, assistiran al consistori per a la imposició de bandes, a càrrec de l’alcalde i el regidor de Festes Sergio Burguet. Seguidament, l’Església Sant Carles acollirà l’ofrena a la Verge dels Desemparats i una missa en honor a Sant Josep, a càrrec del rector local Engraci Bataller. En esta litúrgia participaran els màxims exponents de la festa josefina a Albal al costat de les autoritats locals.
Falles al setembre

Els casals i l’ajuntament aniran amenitzant la Setmana Fallera de 2021 a través de les xarxes socials, a través de la difusió de peces audiovisuals que pretenen mantindre l’esperit de la festa viu fins que arribe setembre. Si la pandèmia no ho impedeix, Albal celebrarà Sant Josep, a la calor dels últims dies d’estiu, un somni molt esperat.