L’Ajuntament repara les voreres de la Balaguera i crea un nou bosc urbà d’arrels no invasives

Dissabte 18 setembre 2021 | Municipi

Reparar les voreres alçades en la zona de la Balaguera, que des de fa uns anys han patit l’agressiva força dels arbres, les arrels dels quals han anat creixent sense control, baix el paviment, alçant-lo i donant lloc a un sòl molt irregular fins i tot perillós per a la ciutadania, és un dels projectes als quals l’Ajuntament d’Albal ha començat a donar solució esta setmana.

La urbanització de la zona de la Balaguera tal com existeix fins ara, va estar a càrrec tècnica i financerament, de l’Agrupació d’Interés Urbanística 11.A, fa ara 18 anys, “carregada d’errors”, manifesta l’alcalde Ramón Marí qui explica que “els agents urbanitzadors van resoldre malament l’elecció dels exemplars arboris, que han resultat ser molt agressius”, i afig que fins a la ubicació dels mateixos va ser un altre una fallada, “els arbres es van col·locar damunt de les voreres, amb formigó i ha acabat afectant també serveis essencials com el subministrament elèctric”.

El primer edil ha subratllat la importància de resoldre este problema de seguretat per als vianants i la solució immediata de la qual demanava la ciutadania, en una zona on a més hi ha un col·legi i matisa que esta vegada, el projecte serà dirigit, executat i sufragat amb diners del romanent de tresoreria del Pressupost General de 2020. Ascendeix a 320.000 euros i es realitza, sota la direcció tècnica de l’arquitecte municipal Marcelo García i l’assessorament mediambiental del Centre Verd Municipal. Els treballs conclouran a la fi d’any i es desenvolupen en estos carrers: Silla, Tabacalera, Mossén Eusebio, Jaume I, Alcàsser, Peset Alexandre, Vicent Andrés Estellés, Santiago Miralles i María Ibars.

?Un centenar de lledoners crearan un nou bosc urbà

Substituir els arbres ha sigut l’antídot aplicat contra els efectes que el creixement desmesurat de la vegetació anterior ha ocasionat i Albal l’ha fet tractant de ser el més respectuosa amb el medi ambient possible. El centenar d’arbres que estan sent extrets, són traslladats fins al Bosc Mediterrani, on s’han reconvertit en aliment per al medi natural de la localitat, “donant-los una segona vida”, afirma el regidor de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, José Arias. Esta acció verda la realitza l’associació del “Camp a la Taula” que, al seu torn, gràcies a un conveni amb el consistori promou el projecte “Albal circular”. En nom del col·lectiu, Carles Desfilis ha aplaudit la reconstrucció de les voreres, “amb una clara consciència ecològica”.

Segons informa el Centre Verd, l’espècie triada per a la creació d’un nou bosc urbà és la “celtis australis”, un centenar de lledoners retornaran l’ombra, milloraran la temperatura i les arrels de la qual no acabaran creant el seu propi asfalt. Este tipus d’arbre redueix la necessitat de recursos hídrics, es diu d’ell que és un arbre tot terreny.