L’Ajuntament proposa una baixada de fins al 10% de l’IBI

Dimecres 14 setembre 2022 | Ajuntament, Municipi

El Govern que presideix Ramón Marí proposarà en el pròxim ple la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Béns immobles (IBI) amb l’objectiu d’aplicar una rebaixa de fins al 10% en el rebut del pròxim exercici 2023. L’Executiu compleix i planteja la mesura el cost de la qual ascendeix a 351.000 euros amb l’objectiu d’ajudar a les economies domèstiques de la localitat. La proposta que elevarà al pròxim ple gira entorn de dos blocs; el primer una reducció del tipus impositiu que passarà a ser del 0’67%, queden al marge les grans indústries que representen únicament 64 empreses de quasi les 13.000 existents que seran objecte d’estudi de la corporació per a ajudar-les a través d’altres mesures, per la seua aportació al motor econòmic local. Per a la resta, suposarà un estalvi en termes absoluts del 5% del rebut del pròxim any. El segon bloc contempla una bonificació que premiarà les domiciliacions amb un 5% i un màxim de 30 euros.

La proposta ja ha sigut fiscalitzada pels departaments de Gestió Tributària, Intervenció i Secretaria perquè emeten l’informe, que ahir va ser elevat a totes les forces amb representació, per al seu estudi i posterior debat en el pròxim ple.

Segons resa en la proposta de la regidora delegada d’Economia i Hisenda, María José Hernández, “la rebaixa de l’IBI a Albal era un compromís electoral adquirit pel PSPV-PSOE en les passades eleccions locals”. I afig que, en moments de crisis com l’actual, “és quan més hem d’estar del costat del veïnat”. La formació justifica la proposta en les possibilitats que tenen els Ajuntaments per a baixar els impostos i les taxes municipals, “l’IBI afecta a tota la població de manera que és la fórmula per a ajudar a les famílies”, explicita.

La proposta inclou una declaració d’intencions en sintonia amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, qui ha demanat recentment als consistoris una aliança valenciana contra la inflació, a través de la baixada de taxes i impostos. Albal serà així un dels primers municipis, o el primer, a donar suport al reclam del màxim mandatari del Consell, donant suport a les seues mesures, en benefici de la ciutadania. “En moments d’inflació i amb problemes d’ocupació, hem d’emfatitzar l’ajuda als més febles”.