L’Ajuntament i el Consell visibilitzen el seu suport a la salut mental en l’obertura de la nova seu d’AFPEM Horta Sud
L’obertura oficial de la nova seu que ha cedit l’Ajuntament d’Albal a l’Associació de familiars i persones amb malaltia mental de l’Horta Sud (AFPEM) s’ha habilitat en l’edifici de la Tabacalera-la titularitat de la qual és del Consell-.
L’alcalde Ramón Marí al costat de Rafael Tabares, comissionat de la Presidència del Consell en salut mental, han visibilitzat la sensibilitat de totes dues institucions amb una malaltia que la crisi sanitària ha agreujat aconseguint a major número de població que acudeix als centres afligida de depressió, ansietat i insomni. En presència dels alcaldes José Francisco Cabanes (Sedaví), Jesús Monzó (Catarroja) i José Masaroca (Beniparrell), que han acudit a l’acte per a fer costat als usuaris i famílies d’AFPEM de la comarca, el primer edil albalenc s’ha compromés a exigir a la Generalitat Valenciana “més mesures, recursos, suport, professionals, així com la promoció de la prevenció, al costat de la imperiosa necessitat d’accelerar les cites en les consultes de salut mental”.
En representació del Consell i del President Ximo Puig, l’alt comissionat de Salut Mental ha acudit a Albal per a felicitar l’Ajuntament, al costat d’AFPEM, per la seua contribució a la promoció de la salut mental, “estes iniciatives ens ajuden a seguir avant i posar sobre la taula la resolució de la salut mental que va més enllà de l’atenció psiquiàtrica”. Com ja anunciara la Generalitat Valenciana el passat cap de setmana, Rafael Tabares ha informat de la posada en marxa d’una convenció ciutadana de salut pública, que començarà a caminar el mes vinent, integrada per valencians triats mitjançant sorteig cívic. Els seus participants hauran de respondre a la pregunta de com l’abordar la salut mental i com atallar les addiccions. Una iniciativa immersa en el Pla d’Acció de Salut Mental que espera poder elevar al Parlament per a l’obtenció d’ajudes i que espera obtindre el suport de totes les forces polítiques “més enllà de les ideologies”, ha recalcat.
Per part seua, la presidenta Presidenta de la Federació Salut Mental de la Comunitat Valenciana, Rosa Bayarri, ha felicitat les administracions i a l’Associació, “per este pas enorme que redunda en la qualitat de vida de les persones que es beneficiaran d’este recurs”. El fundador d’AFPEM José Paris també ha acudit a l’acte qui emocionat ha agraït el suport a la salut mental i ha recordat la duresa d’una malaltia “estigmatitzada, que causava vergonya a les persones que la patien a les que recorde mirar d’esquerra a dreta quan entraven al centre de salut per a rebre ajuda”.
AFPEM obri les portes amb 18 usuaris, però té capacitat per a acollir a més persones amb malaltia mental. Des de la seua posada en marxa, abans del passat Nadal, han sumat més atencions en el centre, segons ha explicat la coordinadora i psicòloga d’AFPEM Horta Sud, Raquel Serrano.
AFPEM treballa en la reinserció i rehabilitació psicosocial de persones amb alguna mena de trastorn social. Tres psicòlogues i un fisioterapeuta, desenvolupen diferents teràpies personals i familiars, els donen eines per a treballar en la prevenció del suïcidi i de la malaltia mental, la rehabilitació cognitiva, realitzen tallers psicoeducatius, promouen activitats esportives, teatre terapèutic, així com paren atenció individualitzada i domiciliària.
Els psiquiatres del Centre de Salut de Catarroja deriven a AFPEM als usuaris. El contacte amb l’associació pot fer-se per diverses vies; a través de la web afpemhortasud.es, el telèfon del col·lectiu: 678 200 432 o acudint des de hui al centre en el seu horari, de 9.00 a 14.00 hores.
Per a poder beneficiar-se dels programes, els usuaris han de tindre un trastorn mental greu (esquizofrènia o bipolaritat), ser adult (edats compreses entre els 18 i 65 anys) i que este trastorn implique una deterioració important de la seua activitat social, funcional i laboral, afectant la unitat familiar. A més, s’exigeix que no es troben en un període de crisi, que reben medicació estable i no presenten patologia dual.
AFPEM Horta Sud, compleix una dècada des de la seua creació, com una associació no lucrativa d’acció social que naix com a recurs de rehabilitació, dirigit a persones amb malaltia mental greu que resideixen a la comarca i que, en l’actualitat, atén usuàries i usuaris de Benetússer, Silla, Alcàsser, Massanassa i de Beniparrell, Catarroja i Albal, tres municipis aquests últims que aporten el seu granet d’arena econòmicament o dotant-lo de la infraestructura necessària per al seu funcionament.
Fins a la seua creació en 2011, no existia cap recurs comunitari en la zona que cobrira esta necessitat i és quan el col·lectiu va posar de manifest esmenar esta manca. “A l’Horta Sud, els aspectes mèdics i psicològics de les persones amb malaltia mental greu estan coberts pels professionals de salut mental i atenció primària, no obstant això no existeixen dispositius per a la rehabilitació i inserció soci-laboral d’este col·lectiu.”, informa AFPEM.