L’Ajuntament es bolca amb una família de refugiats que tenen un parent algerià residint en la localitat

Dimarts 15 març 2022 | Municipi

L’Ajuntament d’Albal se suma als municipis que s’han bolcat amb els refugiats i desplaçats ucraïnesos. Ahir al matí, tres dones d’entre 69 i 43 anys, al costat d’altres tres adolescents d’entre 12 i 15 van rebre el suport institucional i personal de l’alcalde Ramón Marí, al costat de la regidora de Serveis Socials Lola Martínez i el personal tècnic del departament municipal, que s’ha encarregat de fer l’acompanyament a la família. Pese al xoc per la situació i el visible cansament després de moltes hores de viatge fins a arribar a Albal, encara treien forces per a somriure i agrair el seu suport infinit, amb gestos i mirades que dissimulaven el seu profund dolor.

La seua arribada a la població es dona pel parentiu amb un algerià resident a Albal Zitouni Jlleouli, el pare d’un dels joves que, en divorciar-se de la mare va començar una nova vida fora del seu país i es va instal·lar en la localitat de l’Horta Sud on exerceix com a transportista. La seua exmuller Olena Solomko, venia ahir en el grup de refugiats. Quan es va deslligar el conflicte el veí d’Albal no va dubtar a acudir al rescat familiar, es va desplaçar fins a Bucarest i allí es va reunir amb el seu fill i la mare d’este fins a posar-los fora de perill.

Este final es dona gràcies al suport i acompanyament del consistori albalenc que ha seguit amb detall el protocol marcat per la Generalitat Valenciana per a acollir i ajudar a refugiats. En coordinació amb l’ONG “Remar” —que ha sufragat les despeses de desplaçament amb tren des de Madrid a València—, Albal va abonar ahir el trajecte fins al municipi i el posterior trasllat a Gandia on s’instal·laven passades les 20.00 hores, gràcies a les gestions municipals i entitat humanitària, que cobrirà les despeses de manutenció dels sis desplaçats.

Encara que amb la mirada posada al seu país, ahir a la nit podien dormir tranquils, en un territori en pau que els ha obert el cor. Seguint instruccions de Creu Roja per on també van passar ahir, acompanyats de l’educador social Pedro Costa, esperen la cita per a sol·licitar en Estrangeria la protecció internacional.

El consistori recull aliments

Des que s’iniciara el conflicte, l’Ajuntament d’Albal va condemnar la invasió russa a Ucraïna i va mostrar la seua solidaritat amb la ciutadania d’esta nacionalitat. El consistori va convocar la setmana passada cinc minuts de silenci i va impulsar una recollida solidària de material clínic, conserves i roba per a enviar al país. Tots estos productes es poden deixar en la seu de Creu Roja, situada en la planta baixa de la casa consistorial, de dilluns a dijous de 10 a 14 hores.

L’alcalde Ramón Marí, ha demanat la màxima col·laboració a la ciutadania. D’igual manera, va convocar a una reunió a la desena de famílies ucraïneses assentades en la localitat per a mostrar-los el seu suport i rendir-los ajuda. Representants de dos d’elles van departir amb les autoritats locals durant una bona estona. Vitaliy Ruchma i Yury Andreyev els van traslladar com se senten davant el conflicte i com estan vivint la situació dels seus familiars al país en guerra.

Vitaly té allí a la seua germana, amb la seua família, i al seu germà xicotet i la seua mare que estan en el focus del conflicte. «El dimarts vam poder evacuar a la meua mare perquè és major i el meu germà es va quedar allí», va comentar, encara que va matisar que té contacte amb ell «cada minut». «Ací no estem passant-ho bé però ells estan molt pitjor», va afegir. De fet, el seu germà està refugiat en l’aparcament subterrani d’un edifici.

Per part seua, Yury està en una situació similar amb part de la seua família directa, la seua mare, la seua tia i la seua sogra, a Ucraïna, que romanen refugiades en cellers i trasters preparats per a això. El contacte amb elles és continu, com va apuntar. «La por que sentim des d’ací és diferent», va matisar, encara que va afegir amb optimisme que «guanyarem segur, perquè la veritat ha de triomfar».

Repte solidari

El consistori no és l’únic que s’ha solidaritzat amb Ucraïna. L’empresa hortofructícola de la localitat The Natural Hand, que dirigeix Juan Carlos Martínez, s’ha convertit també en la seu de recollida d’aliments, medicaments i roba que des d’este cap de setmana són transportats en els seus camions per a ajudar a soldats i refugiats.