L’Ajuntament concedeix el Premi Poble d’Albal 2022 a Fermin Pardo

Dimecres 5 octubre 2022 | Cultura

Amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, l’ Ajuntament d’Albal, a través de la regidoria de Cultura que encapçala David Ramón , organitza la sisena edició del ‘Premi Poble d’Albal’. La cerimònia d’entrega, que es celebrarà el pròxim dissabte 8 d’octubre a la Casa de Cultura (20 hores), estarà presidida per l’alcalde Ramón Marí, per l’edil de Cultura i la corporació municipal.

Els assistents podran disfrutar de l’estrena de la cançó inèdita “El dotze i l’u d’Albal”, una adaptació musical i arranjament a càrrec de Vicent Carrasco Guillén, amb lletra i veu de José Manuel Martínez Rosaleny “Pixurri”. A més, serà coreografiada pel Grup de Danses d’Albal La Murta, i que ha comptat amb l’assessorament tècnic de Salvador Mercado Machí, del grup Alimara.
La peça musical, originalment enregistrada a la localitat als anys 70 per Fermin Pardo, s’entregarà després a la Federació Valenciana de Folklore per a la seua difusió, adjuntant les partitures i la lletra.

Tota una vida dedicada a la recuperació de tradicions

La persona guardonada amb el premi honorífic és el mestre, músic, investigador i folklorista Fermin Pardo i Pardo (Hortunas, Requena, 1945). És un dels principals experts de la música tradicional valenciana. Gran part de la seua vida ha estat dedicada a la conservació d’expressions de la cultura popular dels pobles i comarques de la Comunitat Valenciana.

La seua trajectòria professional ha estat també marcada a la dècada dels anys 70 i del 80 per la fundació del grup Alimara de la Societat Coral el Micalet de Valencia, del Col·lectiu d’Estudis Folclòrics Aldarull i del Grupo de Estudios Folklóricos JARAIZ de La Portera (Requena), a la seua comarca. A més, en 1986, va participar en la fundació del Grup de Restauració de València amb altres persones expertes en música i coreografia tradicional de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa al seu poble natal i segons un estudi del Grup de Danses d’Albal La Murta, va recuperar a mitjans dels 70 “Les Valencianes d’Albal” o “bolero d’Albal”, documentades a la meitat del segle XX. També va ser mestre al col·legi Juan Esteve, on ensenyava a ballar les danses als seus alumnes entre el 1977 i el 1984, un fet que va contribuir a la recuperació de la festa del Corpus de la ciutat de València.

Fermin Pardo és Fill Predilecte de Requena des de 2011 i en 1994 va ser nomenat Cronista Oficial del municipi, on també va ser president del Centre d’Estudis Requenenses i director de la Secció d’Etnologia del Museu Municipal de Requena. La seua dedicació també va ser present amb dos programes a les ones, “Cantares vells” i “De festa en festa” en Ràdio Requena, l’emissora del seu poble, i “La Dansà”, a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE). El vincle amb la seua terra culmina amb la donació de tot el seu fons sonor-audiovisual amb tot el seu treball a l’Arxiu Municipal de Requena, perquè qualsevol persona puga consultar-lo.