
La seu de l’Associació de familiars i persones amb malaltia mental de l’Horta Sud estarà en el municipi
La salut mental, especialment, després de la pandèmia, es troba entre les prioritats dels diferents governs. La crisi sanitària ha afectat persones sense patologies prèvies, que ara declaren patir depressió, ansietat o insomni. La necessitat d’inversió en salut mental no ha sorgit arran de la COVID-19, encara que era una malaltia tabú, silenciada i molt estigmatitzada, malalts i familiars reclamaven ajudes i la seua normalització, així ho subratlla l’associació de familiars i persones amb malaltia mental de l’Horta Sud (AFPEM) que, en dues setmanes, inaugurarà nova seu a Albal.
Ahir van recollir les claus del local que està situat en l’edifici La Tabacalera, on treballaran per a augmentar la qualitat de vida dels usuaris i les seues famílies. De moment, les portes s’obriran amb 15 persones de tota la comarca, amb malaltia mental greu i amb els quals es desenvoluparan fins a nou programes. L’alcalde Ramón Mari va rubricar ahir l’autorització d’ús d’este espai, junt a la regidora de Serveis Socials, Lola Martínez i la psicòloga Raquel Serrano, després de la signatura va assenyalar el seu compromís, solidaritat i suport amb la salut mental, “ha de ser una prioritat global”, va remarcar.
AFPEM treballa en la reinserció i rehabilitació psicosocial de persones amb algun tipus de trastorn social. Tres psicòlogues i un fisioterapeuta, desenvolupen diferents teràpies personals i familiars, els donen eines per a treballar en la prevenció del suïcidi i de la malaltia mental, la rehabilitació cognitiva, realitzen tallers psicoeducatius, promouen activitats esportives, teatre terapèutic, així com paren atenció individualitzada i domiciliària.
Els psiquiatres del Centre de Salut de Catarroja són els que deriven a AFPEM als usuaris. El contacte amb l’associació pot fer-se per diverses vies. A través de la web afpemhortasud.es, el telèfon de contacte és 678 200 432 o acudint des de hui al centre en el seu horari, de 9.00 a 14.00 hores. Per a poder beneficiar-se dels programes, els usuaris han de tindre un trastorn mental greu (esquizofrènia o bipolaritat), ser adult (edats compreses entre els 18 i 65 anys) i que este trastorn implique una deterioració important de la seua activitat social, funcional i laboral, afectant la unitat familiar. A més, s’exigeix que no es troben en un període de crisi, que reben medicació estable i no presenten patologia dual.
Concha Núñez, representant del col·lectiu mostrava la seua satisfacció per disposar d’este espai, “fins ara havíem estat a Catarroja però va caure el sostre del local i hem estat realitzant les activitats al carrer” i afig que la nova infraestructura possibilita obrir-la a més usuaris i a més famílies.
AFPEM Horta Sud, compleix una dècada des de la seua creació, com una associació no lucrativa d’acció social que naix com a recurs de rehabilitació, dirigit a persones amb malaltia mental greu que resideixen a la comarca i que, en l’actualitat, atén usuàries i usuaris de Benetússer, Silla, Alcàsser, Massanassa i de Beniparrell, Catarroja i Albal, tres municipis estos últims que aporten el seu granet d’arena econòmicament o dotant-lo de la infraestructura necessària –cas de la localitat governada per Ramón Marí- per al seu funcionament. Fins a la seua creació en 2011, no existia cap recurs comunitari en la zona que cobrira esta necessitat i és quan el col·lectiu va posar de manifest esmenar esta manca. “A l’Horta Sud, els aspectes mèdics i psicològics de les persones amb malaltia mental greu estan coberts pels professionals de salut mental i atenció primària, no obstant això no existeixen dispositius per a la rehabilitació i inserció soci-laboral d’este col·lectiu”, informa l’associació.