La nova estació de tren local es convertirà en l’epicentre del transport públic de l’Horta Sud amb el pàrquing dissuasori

Dimarts 28 juny 2022 | Municipi

Taules redones, entrevistes i actuacions en directe van convertir la plaça del Jardí d’Albal en un punt de trobada i reflexió de primer nivell amb l’assistència de representants locals, comarcals i autonòmics, així com de diverses associacions ciutadanes i la col·laboració de Victor Pérez, President de FOTUR.
La II jornada de Ràdio al Carrer organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Albal van confirmar el paper determinant que exerceixen les emissores locals valencianes per a la vertebració del territori a través de la difusió d’informació local i comarcal, és a dir, la informació de proximitat. En esta ocasió, el tema de debat es va centrar en la mobilitat a l’Horta Sud.
Pilar Moreno, coordinadora de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV), entitat col·laboradora de l’acte, al costat de la Mancomunitat de l’Horta Sud i Ràdio Sol Albal, va ser l’encarregada de conduir el programa que, a més, es va retransmetre en directe per les plataformes digitals de les entitats citades. Vicent Gil, secretari general de la FVMP, va destacar durant la seua intervenció l’aposta de la federació per la comunicació local i la consolidació de la iniciativa per a acostar la ràdio al carrer, a tota la ciutadania. Va subratllar el paper de la XEMV, que agrupa 33 radis locals, com un dels principals eixos de comunicació entre els municipis de nord a sud del territori i on hi ha molts projectes previstos en col·laboració amb la GVA, “amb qui compartim camí i reptes per a impulsar les ràdios locals”.
L’acte va posar sobre la taula la necessitat de coordinar esforços perquè la mobilitat entre els municipis que conformen l’àrea, una de les més poblades i amb gran impacte econòmic en el territori, es convertisca en una dels eixos centrals d’actuació. En este sentit, Rebeca Torró, consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, va confirmar que durant el segon semestre del present any s’iniciaran les obres del pàrquing dissuasiu de l’estació de tren, un projecte que millorara la intermodalitat en el transport públic. També va anunciar la licitació d’un nou servei nocturn d’autobús públic abans de finalitzar el present exercici.
Ramón Marí, alcalde d’Albal, municipi premiat en dues ocasions per la GVA per les seues polítiques de mobilitat i amfitrió de l’acte, va avançar la posada en marxa una estació de rodalia en el municipi en 2023, gràcies al conveni amb el gestor ferroviari, ADIF. Marí va destacar durant la seua intervenció la necessitat de potenciar el transport públic en l’àrea per a garantir la mobilitat sostenible i accessible de tots els residents. Així mateix, va agrair a la Xarxa que haguera triat Albal, municipi pioner a impulsar la comunicació local, com a escenari de la II Jornada de Ràdio al Carrer perquè “ens dona forces per a potenciar i avançar en el projecte de comunicació local que tenim en marxa des de fa més de tres dècades”.
Per al president de la Mancomunitat de l’Horta Sud i alcalde de Sedaví, Josep Cabanes, la coordinació entre els municipis i el Consell és prioritària si l’objectiu passa per “aconseguir una mobilitat sostenible en el cinturó sud i evitar haver de passar per València ciutat per a tots els desplaçaments”. Guillermo Luján, alcalde d’Aldaia, si bé va destacar la importància d’iniciatives com la targeta SUMA, estima que “queda molt camí per recórrer per a estar a l’altura d’altres comunitats en matèria de sostenibilitat”.
Per part seua, el director general de Relacions Informatives de la GVA, Pere Rostoll, va afirmar que les ràdios locals són el principal altaveu amb el qual compten els veïns per a detectar els problemes i necessitats dels pobles, com es va demostrar durant la pandèmia. “Si no coneixem el que passa en la vorera del poble, tenim un problema”, va assenyalar. Rostoll va destacar el dret democràtic dels ciutadans a rebre una informació veraç i de proximitat i va avançar, confirmat l’èxit de les primeres jornades celebrades a Petrer el mes de maig passat, pròximes trobades obertes al públic al llarg del territori.
En esta línia, Mayte Noguera, cap de Gabinet de la FVMP, va subratllar com l’entitat que presideix Rubén Alfaro s’ha convertit “en la veu de totes emissores locals, en l’altaveu del que ocorre dia a dia en tots els municipis”. Va destacar la col·laboració amb la GVA i amb els ajuntaments “per a continuar teixint una xarxa de complicitat que potencie la informació local”.
En la taula redona titulada Fem poble a través de Ràdio Sol i que va estar moderada per la coordinadora de l’emissora municipal d’Albal Anabel Pastor; es van sumar el President de la Societat Joventut Musical d’Albal, Toni Reinon, Maties Cuesta, coordinador la llar de jubilats i del col·lectiu Paraules al vent, representants de Creu Roja Horta Sud, de la Junta Local Fallera, així com festers i festeres de Santa Anna 2022. L’acte va finalitzar amb l’actuació en directe de Segon Temps Orquestra de Cambra.