La Mancomunitat de l’Horta Sud crea un cens d’ADN caní que millora la identificació dels cans

Dijous 24 novembre 2022 | Ajuntament, Municipi

Fins al 31 de desembre tots els propietaris de gossos de la comarca podran sol·licitar, de manera gratuïta, un bo per a la realització de les proves d’ADN en les més de 60 clíniques veterinàries de la comarca adherides al programa.

La Mancomunitat de l’Horta Sud ha presentat aquest matí una campanya per a crear un cens d’ADN caní comarcal que millorarà la identificació dels animals en cas de robatori o pèrdua i que pretén també controlar la pràctica incívica de l’abandó de la femta canina en la via pública. A l’acte ha assistit l’alcalde Ramón Marí i el regidor de Sostenibilitat José Arias.

Amb el control de la petjada genètica dels cans, es pretén oferir més seguretat als propietaris. A més, es pretén millorar la convivència, la imatge dels municipis i les seves condicions higienicosanitàries controlant l’abandó incívic de la femta als carrers.

L’entitat supramunicipal costejarà el procés de creació del cens genètic caní per ADN en els 20 pobles de l’Horta Sud. Fins a l’últim dia del 2022, les persones propietàries de cans podran sol·licitar el bo gratuït per a la realització de la prova d’ADN. La sol·licitud es realitzarà de manera telemàtica a través de la pàgina web mancomunidadhortasud.adncanino.es i l’únic requisit és estar empadronat en qualsevol dels 20 municipis de la comarca.

Una vegada validada pels ajuntaments la sol·licitud dels propietaris de gossos, l’usuari rebrà el bo a través d’un SMS que podrà canviar en qualsevol de les més de 60 clíniques veterinàries de l’Horta Sud adherides al programa. Per a la realització de les proves en les clíniques el termini finalitza el pròxim 31 de gener de 2023. Després de la finalització del període voluntari i gratuït els propietaris de gossos hauran d’abonar el preu de la prova marcat en 36,40 euros.

La Mancomunitat de l’Horta Sud treballa també amb els ajuntaments en l’homogeneïtzació de les ordenances de tinença d’animals de cadascun d’ells per a estendre l’obligació que les mascotes estiguin registrades en el nou cens d’ADN caní. Aquesta nova ordenança, que aprovaran tots els consistoris, establirà també la mateixa sanció per als comportaments incívics de no recollir la femta dels animals. La femta abandonada als carrers podran ser comparades amb el nou cens i d’aquesta manera es podrà localitzar als infractors.

Per al president de la Mancomunitat de l’Horta Sud José Francisco Cabanes estem davant una iniciativa important per als ajuntaments ja que confeccionant un únic cens comarcal s’eviten picardies com les de recollir o no els excrements depenent si estic en un municipi amb cens d’ADN o no. “Volem reconèixer als propietaris que són cívics i cuiden de les seves mascotes i que mantenen netes els nostres carrers detectant als que no compleixen i creguin mala fama a tots els propietaris de gossos”, ha explicat.

A més, el també alcalde de Sedaví ha afegit que és “una bona iniciativa fer-ho des de la Mancomunitat per a evitar que hi hagi pobles amb cens d’ADN i altres que no” ja que s’ha detectat en els municipis que ja compten amb aquest sistema que aquest buit “afavoreix les pràctiques incíviques”.