Front comú del municipalisme contra el canvi climàtic en el cimera nacional organitzat per la Diputació

Dijous 11 novembre 2021 | Ajuntament

El Palau de les Arts de València ha acollit este dijous la trobada nacional del Pacte de les Alcaldies organitzada per la Diputació de València, una cimera en la qual 300 responsables locals d’ajuntaments, diputacions i ens públics mediambientals de tota España han fet front comú contra el canvi climàtic i s’han adherit als compromisos de neutralitat climàtica fixats per la Unió Europea per a l’horitzó 2050.

 

Les autoritats han coincidit en la necessitat de “agilitar les mesures” per a donar resposta a l’emergència climàtica, cadascú posant l’èmfasi en el seu enfocament del problema. El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha assegurat que “la defensa de la terra no pot ser dogmàtica sinó integradora; no ha de ser una tendència basada en creences vitals sinó un principi recolzat en la ciència”.

Gaspar va instar a “posar fi a la guerra que la humanitat manté amb el planeta, perquè si no perdrem la guerra i el planeta”. I eixa contesa apareix en un context de “transformació profunda i canvi d’era” en el qual “tota acció ha de començar en l’àmbit local, on es concentra el 70% de les emissions de CO₂”. Dos reivindicacions va exposar el president provincial perquè “per primera vegada puguem dur a terme un canvi profund que no deixe a ningú arrere”. La primera, “la imprescindible coordinació entre ajuntaments i diputacions per a rebre i gestionar oportunament els fons europeus, en permanent contacte amb Brussel•les”. La segona, que la transició ecològica “siga justa amb els més vulnerables, que són els que patixen les conseqüències dels abusos de les elits”.

Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, ha assenyalat que les administracions públiques “han d’estar a l’altura i passar de les paraules als fets amb mesures transformadores i valentes”. En este sentit, Amigó ha destacat la implicació de la corporació valenciana en la lluita contra el canvi climàtic a través de l’estratègia Reacciona, amb “una inversió de més de 30 milions d’euros en dos anys en iniciatives d’estalvi energètic, mobilitat sostenible, gestió responsable de l’aigua i els residus, conservació d’espais naturals i prevenció d’incendis forestals”.

Educació ambiental

La titular de Medi Ambient en la Diputació ha posat el focus en l’educació ambiental com a factor clau en la consciència col•lectiva enfront de la crisi del clima. “Una de les mesures que hem posat en marxa és la formació de 40 educadors ambientals que recorren les comarques del nostre territori per a sensibilitzar a la ciutadania i convertir a persones de totes les edats en protagonistes de la lluita per a salvar el planeta”, ha explicat Mª Josep Amigó.

Per a la consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, “la inacció i el negativisme no són opcions davant la gravetat d’una situació provocada per l’acció humana”. Mollà va alertar de les conclusions del recent panell d’experts, que situa el Mediterrani com a epicentre de les emissions d’efecte d’hivernacle, va instar a “multiplicar per deu o per setze la producció d’energies renovables”, i va posar en valor l’adhesió de 393 ajuntaments valencians al Pacte de les Alcaldies.

Ajuntaments, diputacions i ens públics mediambientals de tota España, al costat de l’Oficina del Pacte de les Alcaldies de Brussel•les, signen els compromisos de neutralitat climàtica en l’horitzó 2050.

Els responsables locals han mostrat la seua implicació en el repte europeu de convertir-se en el primer continent climàticament neutre en 2050. Per a això, el municipalisme accepta objectius com produir un 40% d’energia renovable en 2030; accelerar la mobilitat sostenible amb un 55% menys d’emissions en 2030 i un 100% en 2035; i promoure nous models de producció en municipis i ciutats amb la vista posada en la relocalització i la reducció de la petjada de carboni. De tot això s’ha parlat en una cimera amb una conclusió clara: l’acció real contra el canvi climàtic no pot esperar més.