Florida Universitària vol construir un Centre Tecnològic Industrial que albergue Enginyeries i un Grau de Videojocs

Dimecres 1 març 2023 | Ajuntament, Educació, Municipi

El ple de l’Ajuntament d’Albal ha aprovat aquest dimarts, l’inici de l’expedient per a la concessió demanial d’una parcel·la municipal de 6.449,18 metres quadrats, per a la creació d’equipament educatiu-cultural, per un període de 75 anys. Va tirar avant amb els vots de tota la corporació, menys el del regidor Joan Carles Puchalt [Avant Albal], que va votar en contra.
El tràmit institucional es realitza després de la sol·licitud, per part d’Enrique José García Peña, director general de l’entitat Florida Centre de Formació Cooperatiu, el desembre passat de 2022. Per registre electrònic va sol·licitar disposar de sòl municipal, per a la construcció d’un Centre Tecnològic Industrial en el terme municipal on desenvolupar diverses titulacions oficials, adscrites a la Universitat Politècnica de València, el Grau en Enginyeria electrònica industrial i automàtica i el Grau d’Enginyeria Mecànica. A més la proposta inclou les dobles titulacions de Grau en Enginyeria electrònica industrial automàtica i mecànica i el Grau en Enginyeria mecànica, electrònica industrial i automàtica. Segons dades facilitades per Florida Universitària, la xifra d’alumnes que cursa aquestes titulacions ascendeix aproximadament a 340 alumnes. També projecten oferir el Grau en Disseny, Desenvolupament de Videojocs i experiències interactives, en aquest cas la titulació compta en l’actualitat amb uns 157 estudiants.

Les mateixes fonts han assegurat a l’alcalde Ramón Marí, que tenen el projecte dissenyat i que albergaria tots els espais necessaris perquè l’alumnat poguera disposar d’instal·lacions on es facilitara l’aprenentatge professional transdisciplinar, al costat de la creació de laboratoris i espais específics d’electrònica, aules polivalents TIC i de tècnica d’informàtica industrial, robòtica i pneumàtica, sistemes digitals, simulació i laboratori d’impressió 3D, aulari i tallers de simulació.
Per a Florida, disposar d’aquest espai suposaria un salt qualitatiu important per diversos motius, “créixer en espais i en conseqüència també en titulacions, així com disposar d’una de les instal·lacions modernes, adaptades a les necessitats de l’alumnat i que faciliten el seu aprenentatge i el desenvolupament del nostre innovador model educatiu”, han trasllat al primer edil.

Ramón Marí ha manifestat la seua alegria per la intencionalitat de Florida Universitària de triar Albal per al seu creixement universitari “per l’alt interés públic que comporta el fet d’albergar un Centre universitari a Albal, que pot implicar un altíssim impacte, molt positiu, en termes socioeconòmics per al municipi”.
El primer edil explica que es tractaria d’un projecte transformador i futurista que convertiria Albal, “en un municipi educatiu i sostenible”, al costat de la construcció del segon institut per part de la Generalitat Valenciana i la posada en marxa de l’estació de tren, “que pot facilitar el transport i la mobilitat, a la comunitat educativa, que puga albergar el centre universitari”.

Després de l’aprovació del ple, l’Ajuntament inicia la redacció dels plecs de clàusules que regiran el procediment. L’empresa sol·licitant o altres, podran optar al terreny municipal per a la creació d’una dotació educativa o cultural. Fonts municipals expliquen que l’Oficina tècnica [Urbanisme] treballa en l’informe de valoració, per a la determinació del cànon de la concessió.

Previsió de l’execució

De prosperar la sol·licitud del projecte, el consistori ha programat el cronograma, un any per a la creació i sol·licitud de la llicència, 36 mesos per a l’execució de l’obra. Quant a l’edificació ha de ser eficient energèticament; el disseny ha de respondre a criteris d’arquitectura bioclimàtica i tècniques d’innovació en la construcció i ha de prevaldre la prevenció passiva enfront del clima a la implementació d’instal·lacions.

Quant a l’entorn, que es mantinga en la franja lliure d’edificació marcada pel planejament un tractament de jardins i espais de relació adaptats a l’urbanisme de gènere i a la inclusió dels col·lectius que compten amb diversitat funcional (cognitiva o de mobilitat). Quant a la integració de l’edificació, que siga de caràcter obert, prevalent els espais de connexió enjardinats i evitant-se els volums de caràcter completament compacte que reblisquen el sòl íntegrament.

Ubicació del terreny

La parcel·la està situada al carrer En Projecte s/n, Unitat d’Execució 1, Pla parcial de millora sector 1.1.B, bufona al Nord amb el Camí Vell de Torrent o Camí dels Corregudes, pel sud-oest amb vials públics en projecte C/Atleta Faust Albiol i C/ Banda Joventut Musical d’Albal i C/Vicente Aleixandre, per l’est amb la parcel·la resultant 13A propietat de la mercantil NOU ALBAL 2005 SA i amb parcel·la resultant 13B propietat de la mateixa mercantil.