El Centre de Dia Doctora Ana Lluch d’Albal obri les seues portes amb 33 persones amb diversitat funcional de l’Horta Sud

Divendres 1 octubre 2021 | Ajuntament, Municipi, Social

L’Ajuntament d’Albal ha celebrat hui l’obertura oficial del Centre de Dia que porta el nom de la Doctora Ana Lluch. El consistori, mitjançant adjudicació directa a l’Associació Valenciana d’Ajuda a la paràlisi cerebral (AVAPACE), va cedir la gestió a l’entitat que presideix José Marquina. L’edifici acull a 33 persones amb diversitat funcional, dues són d’Albal i la resta de la comarca. Des de fa unes setmanes, la instal·lació es troba a ple rendiment. Este matí, les usuàries i usuaris, al costat de l’equip del centre compost per 16 persones i dirigit per Ana Perpinyà, han rebut la visita del primer edil que ha acudit acompanyat d’Elena Albert, Directora General de Diversitat Funcional i Salut Mental, la Doctora Ana Lluch i el President d’AVAPACE. Un mural confeccionat pels pacients ha donat la benvinguda als visitants, amb el missatge “per fi junts”.
Les autoritats, prèviament, passaven pel consistori on la doctora ha signat en el llibre d’honor per a segellar un dia tan important per a la localitat. Ana Lluch que continua activa en la seua professió, ajudant als malalts i malaltes de càncer, ha confirmat que no pensa penjar la bata blanca “mentre se senta útil per a la societat”. Carismàtica, amable i agraïda amb l’Ajuntament d’Albal per segellar el seu nom en el centre, ha agraït la sensibilitat de l’administració amb les persones discapacitades. Com sempre, ha elevat un missatge d’esperança a les malaltes de càncer de mama, “el 90% de les malaltes tenen curació”.

Per a l’alcalde, “és una satisfacció dotar de vida, de mitjans i de protecció a les persones i famílies que es beneficien d’este recurs de caràcter social en un centre que va ser construït amb les ajudes de la Generalitat i Diputació i que ret homenatge a la prestigiosa Ana Lluch, la millor doctora d’Espanya i una dona de valors extraordinaris”, remarca. Elena Albert, s’ha referit a la instal·lació, com “un centre necessari, us he vist créixer i m’heu vist créixer”, ha dit una emocionada Directora General que ha treballat durant 25 anys en AVAPACE.

AVAPACE que està a punt de complir 50 anys de vida, prestarà els serveis d’atenció, per un període de 20 anys –prorrogables a cinc més-. Tal com explica el primer edil, el Centre de Dia d’Albal va ser construït en 2016 amb ajudes de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, es troba en una parcel·la de propietat municipal de 1.549 m² que està situada en la zona residencial pròxima a l’ermita de Santa Anna i al costat del Bosc Mediterrani, al carrer Palmera, 23. Està completament equipat, compta amb un menjador, cuina i sala d’estar amb terrassa exterior, espais per a gimnàstica i rehabilitació, així com una sala de capellans, despatxos per a consultes mèdiques, de psicologia i banys adaptats, les instal·lacions dels quals estan ja a ple rendiment i que hui visitaven les autoritats. El President Pepe Marquina, s’ha mostrat orgullós per la gestió d’un centre que s’ha alçat amb el nom d’una dona que representa els valors que defensa AVAPACE, al temps ha posat en relleu la bona sintonia amb el govern d’Albal, municipi on ja treballa en l’atenció precoç de xiquetes i xiquets.

Doctora Ana Lluch, dona referent en el càncer de mama

El pròxim 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial del càncer de mama, Albal un municipi conscienciant amb la malaltia i que compta amb una de les Juntes Locals del càncer amb més trajectòria de la Comunitat Valenciana, ha volgut retre homenatge a la prestigiosa doctora Ana Lluch, una dona referent en el càncer de mama. Catedràtica emèrita de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i coordinadora del Grup d’Investigació de Biologia en càncer de mamà de la Fundació Incliva, als seus 72 anys passa consulta dos dies a la setmana a l’Hospital Clínic de les sales del qual sempre ixen missatges positius cap a les dones. Així ho ha expressat hui a Albal que se suma a la llarga llesta de reconeixements i premis de la doctora.

Segons ha apuntat hui la directora del Centre de Dia Ana Lluch, el pròxim 6 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral, una data dedicada als pacients amb aquesta condició i a les seues famílies amb l’objectiu de visibilitzar la discapacitat. La porta de l’Ajuntament d’Albal acollirà un acte per a reivindicar aquesta jornada i visibilitzar les necessitats d’aquestes persones. Els usuaris i usuàries del centre, al costat de l’equip tècnic d’AVAPACE acudiran a la porta del consistori on es llegirà un manifest i estaran recolzades pel Govern.