El Bosc Mediterrani rebrà una inversió de més de 30.000 euros per a la seua rehabilitació i es projecta ampliar el seu ús com a centre de conservació mediambiental

Dimecres 10 març 2021 | Municipi

La desescalada de la COVID-19, ha permés que, un dels pulmons verds de major valor mediambiental, el Bosc Mediterrani d’Albal, reòbriga les seues portes, amb el seu horari habitual: els dilluns, dimecres i divendres de 8.00 a 13.30 hores. Esta legislatura, l’Executiu que presideix Ramón Marí té com a prioritat ampliar l’ús d’este gran espai que disposa de més de 30.000 metres quadrats, embolicats de vegetació i fauna autòctona. Va ser inaugurat en 2012 i és una de les zones municipals de major potència estètica, patrimonial i ambiental. “Es tracta d’un centre sostenible, accessible i sobretot didàctic”, ha emfatitzat hui l’alcalde en la visita que ha realitzat a la zona al costat dels edils José Arias (Canvi Climàtic) i Ramón Tarazona (Obres i Serveis).

Ateses les peticions veïnals sobre l’ampliació de l’horari de visites, el primer edil explica que, tractant-se d’una joia d’esta dimensió natural, “li continuarem dedicant recursos i afecte en els pròxims mesos, per a respondre a les peticions ciutadanies però mantenint la idea que siga un centre de conservació, no d’oci”. El president del consistori no el concep com un parc a l’ús, sinó com un espai de divulgació ecològica. A mitjà, llarg termini, Albal redactarà un projecte sobre el seu futur en el qual participarà activament el departament de José Arias, “la COVID-19 ha augmentat les ganes i l’orgull dels albalencs per este magnífic lloc. Ens estan demandant respirar-ho, amb horaris més amplis”.
El Govern insisteix que, a diferència d’altres espais d’oci de la localitat, com el Parc La Balaguera i el Benamà que sumen 50.000 metres quadrats, este lloc es va concebre com un centre educatiu, obert -gratuïtament-, tant a les escoles locals com a les de la comarca. La crisi sanitària ha paralitzat el seu ús però les mateixes fonts asseguren que continuen fomentant la seua explotació com a aulari de formació i educació mediambiental. El manteniment del Bosc Mediterrani està a càrrec del Centre Verd Municipal i Jordi Soler és el tècnic forestal que treballa en la instal·lació.

Immediatament, el consistori començarà a rehabilitar algunes zones que s’han deteriorat amb el pas dels anys. “S’invertiran més de 30.000 euros a modernitzar les aules mediambientals, es va canviar la senyalística que ha perdut color, es repintarà la senyalització de tots els espais, així com el mobiliari”, ha relatat hui Ramón Tarazona. A més s’augmentaran el nombre de càmeres de vídeo-vigilància, “si hi ha un espai del qual em sent orgullós és del Bosc Mediterrani al qual considerem un tresor paisatgista i de gran valor patrimonial”, assenyala Marí.

Seu per al compostatge d’orgànica

La setmana passada, l’ajuntament va signar un conveni amb l’associació “Del camp a la taula” que inclou la cessió d’una part del Bosc Mediterrani per al reciclatge de la matèria orgànica que recullen amb el projecte “Albal circular”. Es compleixen tres mesos des de què el col·lectiu impulsara esta iniciativa, instal·lant contenidors marrons en el municipi per al reciclatge de la matèria orgànica i convertir-la en compostatge que revertirà en les zones verdes municipals a partir d’abril. “S’han recollit més d’una tona i mitja de matèria orgànica, el primer compost alimentarà una zona del mateix Bosc Mediterrani”, segons ha explicat hui David Chiralt, president de l’associació local.

El “tir amb arc” es practica en el Bosc

L’associació esportiva “Tir amb arc” d’Albal utilitza l’entrada del Bosc Mediterrani, quan la instal·lació està tancada al públic. La necessitat d’un espai ampli i segur va motivar al col·lectiu a sol·licitar aquest espai per als seus entrenaments. Tal com explica el regidor d’Esports Tino Moreno, abans el feien en el col·legi Sant Blai però se’ls va quedar xicotet.