Educació destina quasi 10 milions d’euros a la construcció del segon institut d’Albal

Divendres 23 juliol 2021 | Educació

La Conselleria d’Educació ha anunciat a l’Ajuntament d’Albal que dona llum verda a la construcció de l’IES número 2, amb una dotació de 9,7 milions d’euros, la de major quantia a l’Horta Sud després dels 3,2 que el Consell destinarà a la rehabilitació del CEIP Antonio Machado de Torrent. El nou centre de secundària es construirà amb fons de l’Edificant i inclourà formació professional i cicles formatius, notícia molt esperada, que ha sigut rebuda amb satisfacció per part del Govern que presideix Ramón Marí. Ell mateix, al costat de l’edil d’Educació Melani Jiménez, traslladaven la notícia a la directora de l’IES, Cristina Peris. L’alcalde que també ha donat trasllat d’esta decisió autonòmica als membres de la corporació informarà d’este assumpte, oficialment, en el ple ordinari del pròxim dijous 29 de juliol on s’emportarà a aprovació l’acceptació de la delegació de competències.

El pla de construcció, reforma i millora dels centres educatius (EDIFICANT), posat en marxa per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana va incloure al febrer de 2019, la construcció d’un nou institut a Albal. Des de llavors, l’Executiu local ha treballat, estretament amb el Consell, per a accelerar el projecte que vindrà a solucionar un problema de sobresaturació d’alumnat, en l’únic centre de secundària existent en la localitat. “És una necessitat imperiosa”, ha reiterat Cristina Peris en conéixer este impuls definitiu al projecte.

L’estat d’alarma ha provocat una aturada en els terminis previstos i amb la volta a la normalitat Albal va reprendre els contactes amb el departament autonòmic. L’última trobada amb la Generalitat va tindre lloc el passat 28 de setembre, data en la qual el primer edil es va reunir amb el Secretari Autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, al costat de responsables i tècnics de totes dues administracions. En la reunió, el Consell va notificar el seu compromís de construcció de la nova unitat educativa i es van abordar qüestions relacionades amb el sistema de finançament i altres aspectes tècnics d’esta obra de gran envergadura el pressupost de la qual ascendeix als quasi 10 milions d’euros. Des de llavors no han cessat les converses telefòniques en les quals l’alcalde ha reivindicat la nova unitat educativa “que descongestionarà l’institut número 1 i donarà solució a la massificació que s’ha donat en els últims anys”, explica Ramón Marí.

El finançament serà a càrrec de la Generalitat a través d’un mecanisme d’endós de certificacions, mentre que la redacció del projecte i licitació serà a càrrec de l’Ajuntament. El complex educatiu de secundària i cicles formatius número 2 acollirà a 500 escolars, en un edifici que superarà els 7.000 metres quadrats construït sobre una parcel·la d’uns 10.000 metres quadrats, situada en el sector 1.1.B, entre el carrer del Molí Cremat i la rotonda de la carretera CV-400. El nou institut oferirà fins a quatre cicles formatius, l’alumnat que ho desitge podrà obtindre els títols de Tècnic en electromecànica de vehicles, Tècnic superior en automoció, Tècnic en activitats comercials i Tècnic Superior en Gestió de vendes i espais comercials.