Avança el projecte per a rehabilitar la casa natalícia del Padre Carlos Ferris

Dimarts 14 juny 2022 | Cultura, Municipi

L’estudi d’arquitectura Balam Consultors SL ja té pràcticament llesta la redacció del projecte bàsic de rehabilitació de la casa natalícia del Pare Carlos Ferris a Albal, encarregat per l’Ajuntament.

El projecte se centra en la recuperació de les parts característiques de l’edifici, posant especial atenció en els paviments i paraments hidràulics originals, que han sigut escanejats amb fotogrametria, així com en els principals elements estructurals del conjunt.

Així l’edifici es prepara per al seu ús com a museu per a mostrar els seus elements més importants, com els murs i pilars de rajola, les cobertes amb estructura de fusta i canyís tant del cos principal com dels porxos del pati, i els tancaments de teler dels elements annexos, que també seran recuperats en futures fases del projecte.

Aquesta casa on va nàixer el fundador de l’Hospital de Leprosos de Fontilles un 8 de desembre de 1856, situada al carrer Sant Ana número 30, té valor històric, com així es declara en el Pla General d’Ordenació Urbana d’Albal, i està inclosa en el catàleg de béns i espais protegits de l’Ajuntament. Fins fa uns anys, abans de passar a ser propietat municipal, va estar habitada i perfectament conservada per Marita Inés Muñoz, una altra institució a Albal per estar emparentada amb el Pare Carlos Ferris, i pel seu caràcter solidari.

El futur projecte museístic albergarà, entre altres continguts, els records, vestigis, mobles i el fons bibliogràfic que va arxivar en les seues parets l’il·lustre religiós. Després d’adquirir l’immoble en 2020 el consistori va catalogar els documents i objectes que contenia, gràcies al treball de la historiadora local, Leticia Lapuente.

Entre altres objectes destaca una prolífica col·lecció d’imatges, cintes de súper 8, càmeres fotogràfiques, ràdios i televisors antics, que donaran per a exposar una sala dedicada en exclusiva a aquests elements.

El Pare Carlos Ferris és tota una institució. Als 13 anys va ingressar en el Seminari Diocesà de València on es va doctorar en Teologia i en ser ordenat sacerdot va exercir en la parròquia de Sant Esteban de València. Després, la Diputació li va encomanar la direcció de la Casa de la Misericòrdia i 1887 va fundar un col·legi de sordmuts i un pensionat universitari.