Aprovat el Pressupost General de 2022 “responsable, estable i sòlid”, els comptes del qual ascendeixen a 11.474.619,03 euros

Dimecres 12 gener 2022 | Municipi

D’acord amb exercicis anteriors i atenent la situació sobrevinguda pel Coronavirus, els comptes municipals aprovats este dilluns 10 de gener en el ple extraordinari de l’Ajuntament d’Albal, “continuen tenint accent responsable”, va subratllar la portaveu del Govern Local, María José Hernández Vila. Els comptes van tirar avant amb els vots favorables del govern progressista que presideix Ramón Marí que integra a PSPV, Compromís i Unides Podemos.

El Pressupost Municipal augmenta mínimament respecte al passat any, ascendint a un total d’11.474.619,03 euros, mantenint la mateixa quantitat a la gestió de la residència municipal Antonio Julio Muñoz Genovés amb 1.051.200,00 euros pressupostats que també va ser debatut el dilluns i la partida del qual es destina a sufragar les despeses de personal i manteniment d’este espai.

“Hem aprovat uns comptes rigorosos, basats en l’estabilitat i la fortalesa econòmica de la qual gaudeix la institució, amb endeutament zero”, va asseverar la portaveu del Govern Local. Des de 2012, Albal compleix amb els objectius marcats per la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i això ha permés tindre una situació saludable. La localitat de l’Horta Sud segueix sense apujar els impostos, respecte als tributs municipals: l’IAE i l’impost de circulació de vehicles i guals, mantenen els seus preus i preveu la baixada de l’IBI abans que concloga la legislatura, com va recordar ahir en la sessió el primer edil. Els veïns no pagaran per la taxa de fem, eliminada en benefici de les economies domèstiques fa cinc anys. El passat exercici, el consistori va incorporar una bonificació del 100% de la quota de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per als automòbils que tinguen una antiguitat mínima de 25 anys, que es manté. A més, per segon any consecutiu, s’aplicarà l’exempció de la taxa de terrasses a bars i restaurants, un sector acuitat per la crisi i es redueix la reducció de l’ICIO per a propietaris que aposten per les energies renovables, promovent la reducció de la despesa i la consciència ecològica.

INVERSIONS DE CAPITAL

La construcció de l’estació s’emporta una part substancial del Pressupost, dotat este exercici amb 499.430,00 euros, “un projecte històric i transcendental per al creixement demogràfic, econòmic i social del municipi”, segons va defensar l’alcalde Ramón Marí i les obres del qual culminaran enguany. Les inversions es redueixen respecte al passat, ascendint a 237.661,61 euros i on ressalta la creació d’una estàtua dedicada a Jaume I, treball que ha sigut encarregat a un artista local i dotat amb 15.000 euros que serà situada al voltant de la torre àrab.

La salut és una prioritat per a l’Executiu de Ramón Marí pel que implementa mesures que minimitzaran el risc de contagi, mantenint col·laboració directa amb les autoritats sanitàries, destinant més recursos a la compra de subministraments anticovid, actualitzant els plans de contingència per a la prevenció en els centres públics i educatius i reforçant els serveis de neteja i de seguretat ciutadana a través de la plantilla de la Policia Local.

Compromesos amb la sostenibilitat, la població preveu la creació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics amb una aportació de 12.000 euros, així com continuar implementant les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) amb una dotació de 25.000 euros. La transició energètica s’emporta una assignació de 18.000 euros per a la creació d’una Oficina Informativa Municipal que orientarà a la ciutadania sobre el seu consum elèctric, estudiant les seues factures i assessorant en la contractació de les subministradores, exposant el catàleg de les energies renovables, en definitiva, un nou servei per a donar solucions eficients. Un pas més en la visió ecològica del govern progressista que ja ha implantat plaques solars en els edificis municipals, que ha canviat les lluminàries per bombetes de tecnologia LED, iniciatives amb les quals ha aconseguit reduir fins a 100.000 euros en la factura de la llum.

El compromís social s’accentua tenint en compte que la crisi sanitària continua present, esta àrea s’emporta 992.197,03 euros. A més, el programa ‘Albal Incluye’ manté la seua dotació en 210.000 euros, a causa de les situacions de vulnerabilitat que es van desprendre de la pandèmia, l’eina fonamental per a la contractació de persones desocupades i altres prestacions com a alimentació i ajudes de lloguer per a famílies en risc d’exclusió.

Albal continua sent pionera en la lluita per la Igualtat i contra la violència de gènere, conscients que en el combat contra les desigualtats, l’educació és vital, “així com per a possibilitar que els xiquets i xiquetes cresquen amb valors democràtics de respecte, tolerància, diversitat i contribuir a la seua formació, dedicarem més de 150.000 euros a beques, subvencions i una altra quantitat important al manteniment de centres escolars i la modernització d’espais culturals, d’oci i estudi”, va defensar el primer edil.

La pandèmia ha afectat la salut mental, per este motiu el Pressupost sustenta des de fa anys programes de convivència, d’educació, reinserció i activitats per a persones amb diversitat funcional. Bona mostra d’això, ha sigut la creació del Centre de Dia doctora Anna Lluch que es va posar en marxa l’any passat i que acull a 33 usuaris, gestionat per AVAPACE. Recentment el municipi ha cedit un local en la Tabacalera per al desenvolupament de l’activitat de l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental, AFPEM.
Albal fa costat als seus majors a través de la promoció d’activitats esportives i cognitives, així com amb l’acompanyament del servei de teleassistència. Sumades estes i altres accions són més de 200.000 euros els que destina a la protecció de la salut mental. L’acció social queda reflectida en exemples com l’acolliment de Creu Roja Horta Sud en el municipi, perquè estenga la seua essència humanitària entre la ciutadania.

L’Ajuntament manté el conveni amb l’Associació de comerciants ACIXEA i reprenem la celebració del Fòrum d’ocupació, posant el nostre granet d’arena en el foment del treball, des de l’administració local. La solidaritat, el caràcter festiu, cultural i tradicional necessiten també el suport del consistori, és per això, que la localitat manté les subvencions i ajudes a tot tipus de col·lectius convivents per al desenvolupament de les seues activitats. Destaquen les aportacions al món faller i a la Societat Joventut Musical d’Albal.

Este pròxim exercici, amb les ajudes del Govern Central, d’Europa, de la Generalitat Valenciana o de la Diputació de València, Albal podrà continuar fent front a obres com l’estació de tren, amb aportació de l’Estat i, d’altra banda, la construcció del segon institut que farà possible la Generalitat.

“El projecte de Pressupost General per a 2022 reforça una proposta de desenvolupament continuat, responsable i equitatiu perquè Albal projecte el seu futur econòmic, des de l’estabilitat”, va concloure la portaveu del govern.
Per part seua, els socis de l’Executiu David Ramón (Compromís) i José Arias (Unides Podemos) van donar suport als comptes, “que segueixen el full de ruta marcat al principi de la legislatura” i van coincidir en la falta d’enginy per part de l’oposició per a justificar el seu vot en contra a un Pressupost “compromés amb la ciutadania”.

L’oposició vota en contra dels comptes

José Miguel Ferris, portaveu PP
“Votarem en contra perquè en lloc d’abaixar impostos, no se centren en l’important per la desídia que els fa caure en els mateixos errors. Considerem una despesa innecessària decorar la torre àrab amb una estàtua dedicada a Jaume I i confiem que complisca amb la baixada de l’IBI abans que acabe la legislatura”

Rafael Rodríguez, portaveu Ciutadans
“En temps complicats com els que vivim, s’ha fet una llavor important en la inclusió, però trobe a faltar la baixada de l’IBI com va prometre fa tres anys, uns Pressupostos participatius i un llast a les inversions a causa de la factura per fer front a la construcció de l’estació”

Maria José Hernández Ferrer, portaveu Avant Albal
“No donarem suport al Pressupost perquè parlen de promeses electorals i no de voluntats reals, dues de cada tres estan per complir. Aquest és l’últim Pressupost que vostés podran executar al complet, el descrèdit i la desafecció amb la ciutadania no és d’estranyar”.