L’Ajuntament replega el Premi Cèlia Amorós de la Diputació de València

Dimecres 23 novembre 2022 | Ajuntament, Municipi

L’acte dels VII Premis Cèlia Amorós s’ha celebrat, el passat divendres 18 de novembre, a la sala Alfons el Magnànim de la Beneficència, encapçalat pel President de la Diputació, Toni Gaspar i la diputada d’Igualtat Eli Gómez, entre altres autoritats i representants de la societat valenciana, com la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, i la directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, així com diputades autonòmiques i provincials i responsables del món acadèmic, sindical i penitenciari.

Albal, Pioner en la multa a un puter

Ramón Marí, Alcalde d’Albal, ha recollit el guardó “per la lluita contra el tràfic de dones”. Ho ha fet acompanyat de bona part del Govern Local i al costat d’un nodrit grup de dones del col·lectiu per la “Sororitat d’Albal”.

La deliberació dels guardons entregats ha estat a càrrec del comité d’expertes contra la violència de gènere de l’àrea d’Igualtat de la Diputació, format per perfils tan diversos com tècniques de diferents administracions públiques, funcionàries, responsables de centres d’atenció i acolliment de dones maltractades, representants d’associacions, juristes, docents universitàries o personal dels cossos de seguretat. Com a resultat, en esta edició, l’Ajuntament d’Albal ha sigut mereixedor del prestigiós guardó. Amb l’ordenança pionera en la lluita per a abolir la prostitució entra en un selecte club de consistoris compromesos amb la igualtat i el rebuig de la violència masclista al costat de Gandia, Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent.
El primer edil l’ha rebut molt emocionat “ens enorgulleix com a administració pública, que treballa per una societat més justa, però sobretot ens motiva a mantindre com a prioritat el rebuig a aquesta explotació de dones i xiquetes que ha d’erradicar-se perquè atempta contra la seua dignitat i la seua vida, com va passar amb els assassinats de Yvana i Floryna, dues joves prostituïdes”.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha recordat “que 75.000 dones viuen en tensió a Espanya pel risc de ser maltractades per les seues parelles i ex parelles”, una realitat enfront de la qual “només cap responsabilitat per a estar a l’altura del problema social que tenim, sense condicionar a rebre res a canvi”. Este compromís “el demostren les premiades i premiats amb els Cèlia Amorós i tots els ens públics, associacions i persones de bona voluntat que cada any són candidates a este reconeixement per la seua lluita sincera i decidida contra la barbàrie masclista, per damunt d’oportunismes i misèries vàries i en favor d’una societat lliure de por i injustícies, dels assassinats comesos per homes covards i violents”, ha dit en l’acte dels guardons.

La responsable provincial d’Igualtat, Eli García, ha insistit en les “terribles” xifres de la violència exercida contra les dones i també contra els seus fills i filles menors, amb 48 víctimes mortals de violència vicària des de 2013 per “l’agressor-pare que pretén fer més mal si cap a aquestes mares assassinant als seus propis fills”. “I darrere de la fredor de cada xifra està la vida d’una dona”, ha denunciat la diputada, qui insta a “no acostumar-nos ni resignar-nos a conviure amb esta violència que desafia els pilars d’un país democràtic”.

En este sentit, Eli García ha posat en valor l’aportació de les premiades en esta setena edició dels Cèlia Amorós, des de “la pedagogia dins i fora de les aules” d’Amparo Mañés en defensa de la igualtat plena entre dones i homes, fins a “l’àmplia mirada i el compromís públic de les institucions i associacions que de manera decidida estan fent front a la prostitució i la tracta com una forma de violència contra les dones, que tanca multitud d’agressions físiques, sexuals, psicològiques i econòmiques”.

Altres premis

També contra el tràfic de dones centra el seu treball el Front Abolicionista del País Valencià, premi Cèlia Amorós 2022 en la categoria d’associacions per la seua lluita contra la mercantilització dels cossos de les dones, així com la reivindicació de l’abolició del sistema prostitucional i la inserció sociolaboral de les víctimes. Concha Hurtado i Puri Liétor, portaveus d’aquesta plataforma que sorgeix del Moviment Feminista Valencià, han afegit també la necessitat de “continuar treballant per a abolir altres elements i rols sexistes que contribueixen a l’opressió de la dona, cas de la pornografia i els úters de lloguer”, al mateix temps que reclamen “mesures efectives contra l’abús sexual infantil”.

Per part seua, Inmaculada Soler, religiosa i coordinadora de Vila Teresita a València, premi al millor programa pel projecte ‘Eixint a la trobada’, ha explicat que el seu treball consisteix a “acostar-nos als llocs on es troben les dones víctimes d’explotació sexual, des de carrers a hospitals, clubs, polígons, pisos i fins a fronteres, amb la finalitat d’establir un vincle amb elles i oferir-los un acompanyament integral i alternatives a la seua situació”.

En la categoria de trajectòria professional, Amparo Mañés ha rebut el Cèlia Amorós de la Diputació per les seues aportacions personals en tots els àmbits del coneixement feminista, en el context d’una dilatada carrera universitària entre la qual s’inclou la direcció de la Unitat d’Igualtat de la UV. El comité d’expertes de l’àrea provincial d’Igualtat ha valorat “la seua participació activa i actitud incansable en la tasca docent, amb textos precisos i didàctics que aporten recursos per a fer pedagogia feminista”.

En esta ocasió, el reconeixement personal dels Celia Amorós es fa extensible, a títol pòstum, a Concha Martínez, activista feminista valenciana, fotògrafa i creadora de la web Agenda Feminista, amb gran participació social en la política municipal i els moviments associatius de Benetússer. “Concha representa el coratge, la força i la memòria feminista, amb la seua càmera de fotos sempre a coll per a captar trobades, jornades, manifestacions i actes que recopilen el record gràfic del feminisme valencià”, ha destacat la diputada Eli García en la prèvia d’un premi que ha recollit Ignacio Salavert Martínez, fill de Concha.