Albal estudia la casa del Pare Carlos Ferris

Dimarts 16 juny 2020 | Ajuntament, Cultura

Albal ha començat a plasmar sobre paper el llegat que, fins ara, amagava la casa natalícia del Pare Carlos Ferris. L’Ajuntament vol convertir este històric immoble en una Casa Museu que reta homenatge al fundador de l’Hospital de leprosos de Fontilles. El desembre passat, la corporació local que presideix Ramón Marí va aprovar la seua adquisició, per unanimitat, sent el seu import de 273.000 euros. Des de llavors, la Regidoria de Cultura que dirigeix l’edil David Ramón, al costat d’un equip multidisciplinari, treballen en la conservació, en la definició del seu futur ús i en la catalogació d’aquest antic estatge de llauradors que suma dos segles d’antiguitat.

El futur projecte museístic albergarà, entre altres continguts: els records, vestigis, mobles i el fons bibliogràfic que va arxivar en les seues parets l’il·lustre religiós. Este projecte de catalogació es troba en la primera fase, s’allargarà fins a finals d’enguany i està en mans de la historiadora local, Leticia Lapuente. El president del consistori, al costat del regidor de Cultura visitaven la casa per a interessar-se pels primers resultats de la investigació.
Esta etapa se centra en inventariar tots els objectes que es conserven a l’interior de la casa que estan, “en perfecte estat”, segons paraules de la historiadora. El llit del propi Pare Ferris és un dels molts elements que romanen intactes en l’habitatge i que constitueixen una joia històrica en mans del poble i que permetran fer una mirada retrospectiva a l’Albal dels anys en què va viure el Pare Carlos Ferris.

Segons Lapuente, els treballs han descobert una prolífica col·lecció d’imatges, cintes de super 8, càmeres fotogràfiques, ràdios i televisions antigues, que donaran per a exposar una sala dedicada en exclusiva a estos elements”. També s’ha trobat l’escriptura de la casa que va adquirir el pare del mateix Carlos Ferris, més endavant es podrà saber el preu i l’any quan els documents puguen ser desxifrats.

L’habitatge on va nàixer el fundador de l’Hospital de Leprosos de Fontilles, un 8 de desembre de 1856, té un alt valor històric, com així es declara en el Pla General i motiu pel qual està inclosa en el catàleg de béns i espais protegits de l’Ajuntament. La casa es troba al carrer Sant Ana, número 30 i està edificada sobre una superfície de 601m². Fins fa uns tres anys va estar habitada i perfectament conservada per Marita Inés Muñoz, una altra institució a Albal per estar emparentada amb el Pare Carlos Ferris, pel seu caràcter solidari i col·laboració amb l’hospital de leprosos i que, a la seua mort, va donar en herència l’immoble al seu nebot Joan V. Muñoz.

La casa s’estructura en tres cossos principals. La part davantera té dues altures, que és on es desenvolupa l’habitatge quedant estructurat en tres cossos: accés central des de la via pública, a la banda dreta la biblioteca, i a la banda esquerra una habitació. Es completa este cos amb un saló-menjador, cuina, rebost, habitacions i condícia, sent la planta alta diàfana. En la part central hi ha un pati i, en la posterior, un antic corral diàfan, en dues altures, que segons ha apuntat l’arquitecta municipal, Manuela Molina, precisaria d’una reforma integral per a la seua posada en ús.

Qui va ser el Pare Carlos Ferris?

El Pare Carlos Ferris va nàixer a Albal el 8 de desembre de 1856. Als 13 anys va ingressar en el Seminari Diocesà de València on es va doctorar en Teologia i en ser ordenat sacerdot va demanar a l’arquebisbe que li concedira exercir el seu ministeri en una parròquia rural, encara que se li va confiar la parròquia de Sant Esteban de València. La Diputació li va encomanar la direcció de la Casa de la Misericòrdia, amb més de 700 asilats, exercint el càrrec de capellà-rector fins a ingressar en la Companyia de Jesús a Gandia. En 1887 va fundar un col·legi de sordmuts i un pensionat universitari per als estudiants dels pobles.