Albal destina 145.000 euros a la restauració de la Torre àrab del segle XI

Dilluns 30 novembre 2020 | Municipi

La Torre àrab d’Albal, coneguda popularment com Torre dels Moros, és l’edifici més antic de la població, va ser construïda en el segle XI i és l’únic vestigi de la fortificació defensiva de la primitiva alqueria islàmica. Té una gran importància simbòlica per a la població, formant part del seu escut heràldic. Va ser declarada Bé d’Interés Cultural l’any 2002 i inclosa en l’«Inventari de Castells, Torres i Muralles de l’Antic Regne de València» per al Patrimoni Artístic Nacional en 1953.

Amb l’objectiu de posar el monument en valor a través de la seua conservació i remodelació, l’Ajuntament que presideix Ramón Marí invertirà 145.000 euros que se sufragaran amb recursos propis. Segons l’arquitecta municipal, Manuela Molina, la intervenció patrimonial consistirà en la rehabilitació interior i exterior de l’immoble, “per a això resulta necessari eliminar elements impropis, la neteja de paraments, adequació de la barana de l’escala interior, així com la neteja de la façana, donar una solució adequada a l’evacuació d’aigües pluvials i millorar l’accés per als vianants a la torre”, explica. La tècnica municipal també avança que els treballs de topografia i arqueologia ja han sigut encarregats.

Esta no és l’única actuació que el consistori ha realitzat en l’entorn on s’enclava la Torre Àrab –en la Plaça García Sanchis-. L’any passat es semipeatonalitzà la zona, un projecte que va ser distingit per la Generalitat Valenciana amb l’I Premi de Mobilitat 2019.

L’última intervenció que es va executar en l’edifici militar, data de 1989. Es va eliminar una de les construccions adossades, i es van netejar els seus paraments però segons apunta Ramón Marí, la intervenció del 89 es va dur a terme per un decorador i no un restaurador, “per la qual cosa es van cometre algunes fallades com per exemple l’eliminar grafitis àrabs que encara perduraven a l’interior de la torre”. El primer edil ha manifestat el seu desig de dur a terme aquesta actuació, “per a millorar l’edifici i que puga ser gaudit per la ciutadania i els visitants” i indica que pel fet que Actualment alberga un Museu etnològic que inclou molts elements i vestigis, que podran conéixer-se i descobrir-se quan el monument es torne a obrir al públic.

Característiques de la Torre

És una torre de vigilància i defensa d’època àrab, de planta quadrada i el seu volum és de forma piramidal, lleugerament prismàtica i rematada amb merlets. A la seua planta baixa, una mica elevada, s’accedeix per una xicoteta escala. Sobre esta planta s’eleven altres dues altures.

Els materials emprats per a la seua construcció pedra i morter de terra, calç i arena. En el Llibre del Repartiment de València, consta la donació que va fer en 1238 Jaume I d’Aragó de l’alqueria àrab a Gil de Atrosillo. Sis anys més tard aquest va vendre la venda d’Albal al capítol de València que va conservar definitivament el senyoriu.