L'”Albal Circular” ha replegat 21 tones de residus compostables, passat any, gràcies a la implicació de 350 famílies

Dimecres 4 gener 2023 | Municipi, Social

L’ Ajuntament d’Albal, des de l’ Àrea de Sostenibilitat que dirigix Jose Arias i l’Associació Del Camp a La Taula han fet balanç del projecte “Albal circular”, que va posar-se en marxa en octubre de 2020, amb el qual s’està donant una segona vida a les restes orgàniques replegades en els habitatges de la localitat i per la societat civil involucrada en el projecte mediambiental. Són 350 les famílies, juntament amb l’institut i el col•legi Sant Blai, diversos bars, restaurants, comerços i el Centre Verd Municipal els que, amb el seu compromís amb la sostenibilitat i el reciclatge, han aconseguit replegar 21 tones de residus compostables.

Com a resultat, els residus s’han reconvertit en més de 10 tones d’aliment per a les zones verdes municipals. A mode d’exemple, el compost obtingut, durant passat any, ha servit per a la millora i recuperació del sòl del Bosc Mediterrani, utilitzant-se per a la creació i manteniment de l’oasi de papallones, l’hort ecològic de formació i els horts de l’IES d’Albal i Sant Blai. També ha revertit en els horts municipals de producció ecològica, així com també en els horts escolars de l’institut del col•legi Sant Blai.

El compost es tracta en dos Centres de Compostatge Municipals, on hi ha repartides 12 composteres: dos d’elles al Bosc Mediterran i les deu restants es troben en l’antiga Tabacalera. Els dos espais serveixen d’escenari d’activitats d’educació ambiental per als centres educatius i on ja han rebut formació alumnat de primària i secundària, l’Escola Municipal d’Adults i entitats com ara AFPEM Horta Sud, l’associació de Familiars i Persones amb Malalties Mentals.

𝐔𝐧 𝐚𝐧𝐲 𝐝’è𝐱𝐢𝐭𝐬
El que ha passat ha estat un any d’èxits per al projecte local, l’Ajuntament de València va posar en valor “L’Albal circular” als VI Premis d’Innovació Missions 2030, en la categoria ‘Innovación Social&Urbana’, també per la promoció de noves iniciatives com l’organització de les II Jornades Regeneratives o la creació de “Mans Al Terra. Colectivo para la regeneración del suelo”, un «fons per a l’adquisició de terres i la seua cessió d’ús a projectes compromesos amb la regeneració de la biodiversitat del sòl», expliquen des “Del Camp a la taula”.

Tu pots formar part del canvi. Inscriu-te a l’Ajuntament d’Albal, també en la Papeleria El Lazarillo o a través de la pàgina web https://albalcircular.org/?lang=es i #HazQueLaRuedaGire.