
Albal aprova uns comptes d’11.383.297 euros per al pròxim exercici
El Pressupost Municipal per a l’any 2021 elaborat des del Govern d’Albal té com a eixos principals “possibilitar un model sostenible per al desenvolupament de la localitat, garantint uns serveis públics de qualitat, millorant la vida de la ciutadania i ara més que mai, vetlar per la seua salut”. Així ho va expressar ahir l’alcalde de la ciutat Ramón Marí en la sessió plenària extraordinària, celebrada telemàticament i que es va oferir en en directe pel canal Facebook institucional i la ràdio municipal, i que va aprovar uns comptes que ascendeixen a 11.383.297,97 euros, amb els vots favorables del PSPV, Compromís i Podemos. Augmenten mínimament respecte a l’any passat, “d’acord amb exercicis anteriors, sent rigorosos i responsables amb la situació sobrevinguda per la COVID-19”, va defensar la portaveu del Govern i regidora d’Hisenda, María José Hernández Vila. Des de l’Executiu mantenen que resulta necessari ser moderats en la despesa perquè l’Ajuntament puga continuar assumint una inversió vital per al desenvolupament i el futur del municipi com és l’estació del tren, la construcció contínua del qual a bon ritme i estarà acabada a la fi d’enguany.
Els Pressupostos Generals de 2021, estan basats en la fortalesa econòmica de la qual disfruta la localitat, especialment, des que l’endeutament és zero. Albal va complir amb els objectius marcats per la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera de 2012 i això ha permés tindre una saludable situació econòmica.
Un altre any més, Albal segueix sense pujar els impostos, els tributs municipals: l’IAE, IBI, imposat de circulació de vehicles i guals, mantenen els seus preus, només s’incrementa en la mínima expressió la taxa de l’aigua, que suposarà una pujada aproximada de 10 cèntims a l’any, per habitatge. Ramón Marí va criticar anit la utilització política de l’oposició, en este assumpte, “vos hauria de fer vergonya confondre a la ciutadania a través de les xarxes socials per a carregar contra el Govern”, va etzibar el primer edil. Marí també va recordar que va eliminar la taxa de fem en el 2016, que estava inclosa en el rebut de l’aigua, per la qual Albal deixa d’ingressar 250.000 euros. A més, la població seguirà sense cobrar la taxa de terrasses a bars i restaurants mentre continuen vigents les restriccions marcades per la pandèmia. El portaveu d’Unides-Podemos, José Arias, es va comprometre a oferir el suport institucional que mereixen. La localitat també va aprovar la bonificació del 100% de la quota de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per als automòbils que tinguen una antiguitat mínima de 25 anys.
En el capítol de despeses, la construcció de l’estació de tren s’emporta gran part del Pressupost i està dotada amb una partida de 832.383,33 euros. La localitat continua apostant per este projecte històric que serà transcendental per al creixement demogràfic, econòmic i social del municipi i les obres del qual culminaran a la fi d’enguany però la portaveu d’Avant, Maria José Hernández Ferrer, va tornar a mostrar les seues discrepàncies amb el projecte i va plantejar dubtes en l’amortització.
Es destinaran 275.200 a inversions, entre les quals destaquen: l’ampliació del cementeri municipal amb la construcció de nous columbaris, l’adquisició d’un nou vehicle elèctric o la millora del sistema d’accés a internet en les dependències municipals, una necessitat imperiosa per a millorar els serveis telemàtics que el municipi presta a la ciutadania i que s’han implementat a conseqüència de la pandèmia.
El compromís social s’accentua tenint en compte que continuem immersos en una crisi sanitària, esta àrea continua sent la bandera del govern i s’emporta 992.197,03 euros. A més, el programa ‘Albal Incluye’ augmenta la seua dotació en 10.000 euros este exercici, en total, es destinen 210.000 euros per a la contractació de persones desocupades i altres prestacions com a alimentació i ajudes de lloguer per a famílies en risc d’exclusió. Altres grans departaments també continuen tenint la seua importància dins dels Pressupostos Generals, com a Educació, Joventut, Participació, Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Economia amb especial atenció al teixit industrial i al foment del comerç local, principals motors de l’economia local.
Segons va assenyalar el president del consistori, “són molts els reptes als quals l’Executiu Local s’enfronta cada any: la creació de riquesa i ocupació, el manteniment de la ciutat i el seu creixement equilibrat, el desenvolupament de les polítiques que garantisquen la igualtat en l’accés als recursos i serveis públics, el foment de la participació ciutadana i la lluita contra la violència de gènere, entre molts altres”. Dins de l’esforç inversor, es continua apostant per l’accessibilitat i la posada en valor del municipi, amb l’objectiu d’aconseguir un Albal 100% lliure de barreres arquitectòniques i de conservar el patrimoni local.
Importants actuacions patrimonials
Este pròxim any s’executaran dues importants actuacions patrimonials, d’un costat, la restauració de la Torre àrab del segle XI, únic Bé d’Interés Cultural de la localitat i d’un altre, la col·laboració econòmica en la rehabilitació de l’Església La nostra Senyora dels Àngels que ascendeix a 15.000 euros. En el full de ruta del 2021 també es troba el projecte de continuïtat de modernització del centre històric, amb la tercera fase que contempla la semipeatonalizació dels carrers Lluna, Massanassa i Mercat i la posada en marxa del concurs d’idees per a la transformació de la Plaça del Jardí.
La reconversió de la casa natalícia del Pare Carlos Ferris en un Museu municipal que reta homenatge a un dels nostres personatges més il·lustres. En total, el municipi destinarà al voltant de 3 milions d’euros en projectes urbanístics que, en matèria esportiva inclou les graderies del camp de futbol del Poliesportiu Santa Anna i el cobriment de la pista esportiva del Parc La Balaguera i les de pàdel. A més, la restauració de l’aula mediambiental del Bosc Mediterrani, la instal·lació de plaques d’autoconsum solar fotovoltaic en la reguarda de la Policia, la Guàrdia Civil, el Poliesportiu municipal, el Casal Jove i els centres escolars Sant Carles i la Balaguera, l’execució del col·lector d’aigües residuals, l’adequació de la nova sala d’estudi a la Biblioteca, el clos del Parc Benamá, l’ampliació del camí del sector 2a i carril bici del tram Santa Anna-AVE. També està prevista l’ampliació de sala d’assajos de la Societat Joventut Musical d’Albal a la Casa de Cultura, entitat que este exercici rebrà 1.800 euros més que en l’anterior, i es continuaran rectificant les voreres en la zona de la Balaguera, alçades per la força dels arbres.
Albal incrementa en un 0.9% el sou als seus treballadors, ahir en el ple, la portaveu municipal va agrair “l’esforç, dedicació i implicació de tots els empleats públics, especialment, als de la residència municipal de majors que amb la seua labor han aconseguit mantindre a zero el nombre de contagis”. A este afalac es va sumar el portaveu de Ciutadans, Rafael Rodríguez, mentre que el líder del PP, José Miguel Ferris, va criticar un any més l’increment de la partida personal, concretament la que fa referència als alliberats i al personal eventual i la despesa a redactar projectes urbanístics a càrrec d’empreses externes.
Com apuntava el portaveu de Compromís, David Ramón, “l’administració local no pot caminar sola, per a progressar, resulta necessària la implicació d’altres institucions per a avançar”. De manera que, “este Govern treballa incansablement en l’obtenció d’ajudes i subvencions de la Diputació de València, de la Generalitat Valenciana, del Govern Central i d’Europa. La implicació del Govern d’Espanya en la construcció de l’estació de tren va costar 12 anys i continuem lluitant perquè l’administració autonòmica s’implique en la construcció del nou centre de salut, com ho ha fet en la construcció del segon institut”, va concloure Ramón Marí.