Albal alçarà una figura del Rei Jaume I en l’entorn de la torre àrab

Dijous 20 gener 2022 | Cultura, Municipi

La Torre Àrab d’Albal presideix el centre històric de la localitat de l’Horta Sud i està considerada una de les edificacions més antigues, la seua construcció data del segle XI. La talaia fa referència a la influència andalusina de l’època, convertint-se en l’actualitat en símbol del municipi i lloc d’interés turístic. Molt prompte comptarà amb un nou element de referència cultural gràcies a la iniciativa promoguda des de la regidoría de Cultura que dirigix l’edil David Ramón. Es tracta de l’alçament d’un bust que reflectirà la imatge del Rei Jaume I i que presidirà la plaça on s’alça la torre àrab. “Volem convertir este entorn en punt d’interès, cultural i artístic, una iniciativa que remarca el nostre compromís amb la recuperació i promoció de la cultura valenciana i que ens connecta amb la nostra història”, assegura el regidor.

El projecte comptarà amb una inversió de 15.000 euros i està inclòs en els Pressupostos Generals de 2022 que Albal va aprovar passat 10 de gener. La figura ha estat obra de l’artista local José Manuel Martínez Rosaleny, ‘Pixurri’, té 95 cm d’alçada i versiona al conqueridor amb caràcter majestuós i imponent. La figura s’ha materialitzat en diferents fases: començant per un primer modelatge a base de fang que posteriorment es cobrirà per bronze patinat utilitzant la tècnica del motle d’escaiola, finalitzant en un acabat de cera perduda. S’alça sobre un pedestal de pedra d’Ulldecona flamejada de prop de 175 cm d’altura. En la base del bust es trobarà esculpit el nom de Jaume I, llegit en les quatre llengües més comunes: valencià, castellà (Jaime I), occità (Jacme I) i llatí formal (Iacobus I).

Ubicat al casc antic, una zona de premi

La torre àrab s’alça en una zona privilegiada del poble, al casc antic que on l’Ajuntament ha fet una inversió de més d’1’5 milions d’euros per semipeatonalitzar-lo i posar-lo en valor. El projecte va rebre el I Premi de Mobilitat en 2019, per part de la conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible que dirigix Arcadi España.